Отношенията между ЕС и Армения след одобряването на арменското членство в Евразийския икономически съюз
януари 28, 2015
Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк е сред номинираните в годишните награди за евродепутати
януари 29, 2015

Бъдещи ограничителни мерки на ЕС срещу Русия

28 януари 2015 г.

Въпрос с искане за писмен отговор
до Комисията
Член 130 от Правилника за дейността
Ilhan Kyuchyuk (ALDE)

Относно: Бъдещи ограничителни мерки на ЕС срещу Русия

Първият пакет от ограничителни мерки на ЕС срещу Русия изтича през март 2015 г. Вторият пакет (визови забрани и запориране на активи на руски длъжностни лица, свързани с анексирането на Крим) изтича през април, а най-сериозно ограничителният пакет (наложен на руските банки и енергийни предприятия) изтича през юли. Приемането на нови санкции срещу Русия е абсолютно необходимо в контекста на увеличаващите се доказателства за присъствие на руски военни в Източна Украйна и за ескалиране на конфликта, както стана ясно например при безразборното бомбардиране на цивилно население в Мариупол.

Въпреки това ръководителите на някои държави членки призовават за облекчаване и дори за отмяна на наложените на Русия санкции. Във връзка с това, като предложи да вдигне забраната си за внос на хранителни продукти, Москва започна да лобира пред столиците на ЕС, които ѝ симпатизират. Тези условия, приложени от Русия — нейната „тактика за привличане“ — целят както да възнаградят приятелски настроените към нея държави членки, така и да накажат противниците ѝ. Повече от всякога това представлява атака срещу нашата основна ценност и принцип — солидарността.

Какви мерки ще предприеме Комисията след изтичането на първия кръг от санкции през март 2015 г., за да намали ескалирането на ситуацията в Източна Украйна и да доведе Русия на масата на преговорите?

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски