Евродепутатът Илхан Кючюк бе избран за вицепрезидент на партията на европейските либерали
ноември 22, 2015
Ролята на ЕС в рамките на ООН (A8-0308/2015 – Paavo Väyrynen)
ноември 24, 2015

Българин за първи път стана заместник-председател на Либералния алианс на Европа

Теодора Ангелова, Дневник Европа

Българският евродепутат от Алианса на либералите и демократите и в Европа и Движението за права за свободи (ДПС) Илхан Кючюк беше избран за зам.-председател на партията. Kючюк е вторият събрал най-много гласове (280) на конгреса на партията, който се проведе в Будапеща, коментира екипът на евродепутата за Дневник.

Либералното европейско семейство смени и лидера си. Бившият британски евродепутат Сър Греъм Уотсън беше сменен от Ханс ван Бален от холандската либерална партия „Народна партия за свобода и демокрация“ (VVD). Ван Баален се конкуреираше с бившия естонски премиер и европейски комисар Сиим Калас за поста.

Илхан Кючюк бе избран за член на Европейския парламент от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) на евроизборите през май 2014 г. Член е на Комисията по външни работи (AFET) и заместващ член в Комисията по култура и образование (CULT). Участва в Делегацията за връзки с държавите от Магреб и Съюза на арабския Магреб, както и в Делегацията за връзки със Съединените американски щати. През ноември 2014 г. Илхан Кючюк бе избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал.Той е младежки председател на ДПС.

„Изборът ми за вицепрезидент на АЛДЕ е преди всичко признание за Движението за права и свободи за това, че повече от 25 години е най-стабилният либерален субект в Югоизточна Европа“, заяви Кючюк след избирането си пред Дневник Европа.

Днес, с гордост можем да заявим, че сме част от европейското семейство и имаме смелостта и амбицията да участваме в задаването на дневния ред на Европа“, добави Кючюк и обеща да предложи активни мерки по „важните за една мултикутурна Европа въпроси“ в АЛДЕ.

Либералите изгубиха парламентарни места на изборите за Европейски парламент през 2014 г. В момента имат 70-ма евродепутати от 21 държави членки и са четвъртата по големина партия в европарламента.

Според неправителствената организация Votewatch Europe въпреки спада в подкрепата си, АЛДЕ остава най-важният балансьор на властта в ЕС между двете най-големи европейски партийни семейства – Европейската народна партия (ЕНП) и Партията на европейските социалисти (ПЕС), пише EU Observer.

„Имаме нужда от План „Маршал“, за да се справим с бежанската криза“, заяви новият лидер Ван Баален, призовавайки за мерки за преодоляване на дискриминацията, преподаване на езици на бежанците и подпомагането им да намерят работни места.

Ван Баален настоява, че в борбата срещу тероризма либералите „няма да приемат гражданските ни свободи и ценностите, които защитаваме, да бъдат пожертвани“.

„Свободният пазар е основна част от свободата, нейната същност. Гражданските свободи са другата страна на същата монета. Трябва да комбинираш и двете – само либералите могат да го постигнат“, смята още Ван Баален.

Ван Баален е бил депутат в Холандия 10 години и 7 години евродепутат, както и председател на Либералния интернационал – световната федерация на либералните и демократични партии.

* Материалът е публикуван в Дневник

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски