Илхан Кючюк от Преспанския форум: Стабилността не е даденост. ЕС е непълен без Западните Балкани
юни 17, 2022
Илхан Кючюк от конгреса в София: Либералните демокрации ще надделеят само ако се борим заедно за нашите ценности
юни 30, 2022

Група от България посети ЕП по покана на Илхан Кючюк

Евродепутатът Илхан Кючюк бе домакин на посетителска група от България в Европейския парламент. Сред участниците бяха членове и симпатизанти на ДПС , както и  ученици от Кърджали и Севлиево, поканени във връзка с Европейската година на младежта – 2022г.,

По време на посещението гостите се запознаха с дейността и организацията на работа на Европейския парламент, както и с акцентите в работата на Илхан Кючюк в комисиите по външни работи и по правни въпроси. Той запозна участниците с актуалната политическа обстановка в Европа.

По думите му геополитическият интерес на ЕС е да бъде заедно, така Русия няма да може да разделя Европа.

„Европа върви напред и търпи своето развитие в продължение на годините. Задълбочава се вътре, в рамките на 27-е държави, но и поглежда навън – към Западните Балкани и страните от източното партньорство. Днес пред нас стои много важно решение дали Албания и Северна Македония да стартират преговорния процес. През очите на младия човек от Западните Балкани, ЕС е перспектива, така както за нас преди 15 години членството в ЕС беше изключително важна стъпка.“, заяви Кючюк.

Разказвайки за дейностите и задълженията си като член на Европейския парламент, Илхан Кючюк подчерта, че ЕС е основан на базата на конкуренцията в добрия смисъл. Той подчерта, че в рамките на Европа политика се прави по два индикатора – страхът и надеждата. Европа е видяла е войната и опустошението и сега не иска да върви към страха,  а към надеждата. Да дава перспектива и възможности. ЕС е една сложна машина, която трябва да знаеш как да я сглобиш, за да работи ефективно.

Като част от програмата на групата от България бе и посещение на забележителностите в Брюксел, сред които и един от най-емблематичните монументи на белгийската столица – Атомиум.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски