Илхан Кючюк: Вратата за Северна Македония вече е отворена
май 3, 2020
Евродепутатите на ДПС гласуваха за амбициозен бюджет на ЕС и незабавно финансиране на стратегията за възстановяване
май 15, 2020

Честит ден на Европа!

С годините разбрахме, че обединението на Европа е сложен процес. То може да стане факт чрез онези постижения на общността, които създават чувството на солидарност и доверие. Доверие, което полага основите на една нова, работеща и единна Европа.

Благодарение на усилията на визионерите и поколения европейци, днес мирът и просперитетът са основни идеали на нашия общ континент.

Реализирана е мечтата на милиони граждани да пътуват свободно, да получават образованието си чужбина и да се връщат обратно в своята родина.

Обмяната на културни, езикови и цивилизационни ценности е огромното предимство на всички нас, гражданите на Европа.

Днес ние осъзнаваме, че различията са нашето богатство. От континент с разпокъсани и разрушени от опустошителни войни страни, Европа се превърна във фактор, който задава световните стандарти за демокрация, човешки права и свободи и върховенство на закона.

Европа предоставя възможности!

Историческата истина настоява, че идеята за обединена Европа не би била възможна без победата на Антихитлеристката коалиция – начело с Великобритания, СССР и САЩ. Краят на войната е краят и двете антихуманни идеологии на XX век – нацизма и фашизма.

За всички нас, гражданите на свободна Европа, е добре да разберем, че отричането на Деня на победата не прави „Деня на Европа“ по-голям, значим и важен.

За тези 70 години Европа е била изправена на кръстопът неведнъж. Кръстопът на тежки избори и надежди. Днес Европа е изправена пред не по-малко сложен избор. Дали да се затвори в националния си егоизъм, или да изпълни със съдържание израза: “Никой няма да бъде изоставен!“

Доказателството, че солидарността не е просто красива и често използвана дума в европейския дебат, се съдържа в доверието, което изграждаме с годините. Доказателство за солидарността е нашето желание да останем единни и да обединим усилия в борбата с кризата, да се изправяме заедно, да говорим за общи успехи, но и за общ проблем.

Вярвам, че заедно ще успеем да съградим Европа на всички европейци!

Да живее Европа!

Long live Europe! Lang lebe Europa! Vive l’Europe!

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски