Илхан Кючюк започва работа по интернет портал за проблемите на българските граждани след Брекзит
април 16, 2018
Интервю на Илхан Кючюк за списанието на Европейския парламент
юли 11, 2018

Ден на Мароко се проведе в Мадан с подкрепата на евродепутата Илхан Кючюк

„Мадан е красив и гостоприемен град с изключително топли хора“, каза посланикът на Кралство Мароко Н.Пр. Закия Ел Мидауи

30 април 2018 г., Мадан – Ден на Мароко се проведе в Мадан със съдействието на Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от ДПС и вицепрезидент на партия АЛДЕ. Събитието бе организирано по покана на кмета на града Фахри Молайсенов.

Официални гости на събитието бяха посланикът на Кралство Мароко Н.Пр. Закия Ел Мидауи, Амина Алауи – аташе в посолството, Латифа Аит Баала – началник кабинет на премиера на Белгия, народният представител от ДПС – Хайри Садъков, областният председател на ДПС Смолян – Салих Аршински, жители и гости на община Мадан.

„Отношенията между България и Мароко са чудесни и се радвам да видя, че продължават да се развиват по същия начин. Няма друга африканска държава, която да е толкова тясно свързана с Европа – и в миналото, а и в настоящето. Вярвам, че сътрудничеството между двете държави ще става все по-продуктивно и успешно. Целта ни е не само да представим мароканската култура в Мадан, но и да допринесем за това българските граждани и мароканците да се опознаят по-добре и да работят продуктивно заедно“, каза евродепутатът Илхан Кючюк.

Дипломатическите представители от Кралство Мароко посетиха за първи път община Мадан.

„Мадан е град с богата история и култура. Надявам се първите Ви впечатления да са за място, на което искате да се върнете отново“, заяви кметът Фахри Молайсенов при откриването на мероприятието.

„Първото ми впечатление е, че Мадан е красив и гостоприемен град с изключително топли хора. България е една прекрасна страна не само като природни дадености и голямо разнообразие, но най-вече с разнообразието като общество и способността му да живее в хармония с всички етнически, културни, религиозни и политически слоеве на своя народ. Именно тези ценности провокират мен и моя да екип да откриваме такива интересни и привлекателни региони и местности във вашата страна, и за това сме тук в Мадан“ , каза си Н.Пр. Закия Ел Мидауи, посланик на Мароко.

На сцената бе представено и модно дефиле, представящо типичните марокански женски облекла, наричани „кафтани“. Интересна атракция бе и автентичният родопски кът, старателно подбран и съхраняван от читалището в с. Средногорци.

Посетителите имаха също така възможност да дегустират уханен ментов чай, приготвен и сервиран по атрактивен начин на чайна церемония, както и да се насладят на традиционна мароканска кухня, както и специфични за региона на Мадан ястия.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски