Доклад за Черна гора (2015 г.) (разискване)
март 9, 2016
Процесуални гаранции за децата, заподозрени или обвиняеми по наказателни производства (A8-0020/2015 – Caterina Chinnici)
март 9, 2016

Доклад за бивша югославска република Македония (2015 г.) (разискване)

Илхан Кючюк (ALDE )

Благодаря на г-н Вайгъл за балансирания доклад. Преди близо година от тази трибуна заявих, че интегрирането на Западните Балкани не е заради техните политически елити, а заради гражданските общества на тези млади демокрации. За съжаление, днес Македония е опасно разделена, а тази политическа криза много бързо може да подкопае европейския път на страната.

Не трябва да забравяме и кризата с нестихващия бежански поток, която може да бъде решена само с помощта на Европейския съюз, а не с употребата на сълзотворен газ. Въпреки това Европейският съюз не трябва да се отказва. От стратегическо значение е да поддържаме европейската мечта на страната жива и седмата поредна препоръка в доклада за започване на преговори е точно в тази посока.

Искам да призова всички политически сили да проведат честни и свободни избори, по всички европейски и международни стандарти, и да им напомня, че техен дълг е да служат на гражданите на Македония, включително и на малцинствата. Само тогава ще могат да върнат доверието в институциите и да започнат така необходимите реформи, които ще възродят интеграционния стремеж на страната.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски