Илхан Кючюк с награда от посолството на Кралство Мароко в България
февруари 6, 2020
Кючюк след среща с Пендаровски: Членството в ЕС трябва да е национална кауза
февруари 6, 2020

Евродепутатите от ДПС – на срещи в София с председателя на „Обнови Европа“

Евродепутатите от Движението за права и свободи участваха в поредица от срещи по теми от ключово значение за България с Председателя на политическа група „Обнови Европа“.
Дачиан Чолош, Председател на третата по големина група в Европейския парламент – либерално-центристкото формирование, чиито членове са евродепутатите от ДПС – Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели, посети България по покана на Председателя на Движението за права и свободи – Мустафа Карадайъ. По време на визитата бяха проведени срещи със заместник-председателя на Народното събрание, д-р Нигяр Джафер, с ръководството и с парламентарната група на ДПС.
В работната част от програмата, евродепутатите от ДПС и Председателят на „Обнови Европа“ взеха участие в дискусия по въпросите на общата селскостопанска политика и в среща с представители на местната власт. Дачиан Чолош, който е бивш министър на земеделието, министър-председател на Румъния и Комисар по земеделието посочи, че ясно разбира важността на отрасъла за развитието на България и осигуряването на чиста храна и чиста среда, в унисон с приоритетите на ДПС, и че именно за това инструментите за европейско финансиране трябва да се използват в пълнота и ефективно.
Политическа група „Обнови Европа“ поставя акцент в работата си върху необходимостта от реформи, институционални промени, активното включване на гражданите и намирането на европейски решения на европейските проблеми, като отстоява, че за намиране на отговори на предизвикателствата пред гражданите са нужни обновление и реформи, неотменно стъпвайки върху европейските принципи. “Приоритетите на ДПС са приоритети на ЕС. Те са основни за групата „Обнови Европа“. Изключително активна е и делегацията на ДПС, като тримата евродепутати работят по основни за Европейския парламент теми, затова очаквам още по-засилени контакти между Обнови Европа и ДПС през този мандат.“, подчерта Чолош.
„Това е първото посещение в България на Председателя на политическата ни група в Европейския парламент. Това, че то се случва на толкова ранен етап от началото на новия мандат ясно показва ангажимента на европейските ни партньори в подкрепа на либералното развитие на България, в подкрепа на промяната в нея, на устойчивото земеделие и развитие на малките населени места. Не случайно ангажиментът на „Обнови Европа“ е „да променим Европа, именно защото вярваме в нейното бъдеще“ – Движението за права отстоява същата позиция и за Европа и за България“, изтъкна Илхан Кючюк като ръководител на делегацията на ДПС в ЕП.
„Посещението на Председателя на „Обнови Европа“ в България и неговите срещи с ДПС са в много важен момент за ЕС и за страната ни. ЕС предлага нова стратегия за идващите 10 години, Зелен курс, което предполага дълбоки и обхващащи всички сектори промени. ДПС настоява и предлага качествени и ефективни реформи за ускорено развитие в страната, в контекста на общата стратегия на ЕС“– посочи Искра Михайлова, която е един от Заместник-председателите на група „Обнови Европа“ в ЕП.
„За Движението за права и свободи подкрепата на българските земеделски производители и селски общини е от особена важност. Ние трябва да гарантираме развитието на тези региони и гражданите живеещи в тях, затова и ще продължим да насочваме вниманието в Брюксел към значимостта на общата селскостопанска политика и ще работим за ясни правила и повече възможности. Радва ме това, че срещаме разбиране и подкрепа от ръководството на политическата ни група в ЕП“, коментира евродепутатът Атидже Алиева-Вели, член на Комисията по Земеделие и развитие на селските райони.