АЛДЕ стартира кампания за пострадалите от земетресенията
февруари 8, 2023
Илхан Кючюк: Гордея се, че България беше първата страна в Европа, отзовала се на трагедията
февруари 11, 2023

Евродепутатите от ДПС призоваха Фон дер Лайен и Шарл Мишел за подкрепа на посрадалите в Турция и Сирия

Ilhan KYUCHYUK, Iskra MIHAYLOVA and Atidzhe ALIEVA VELI in the EP in Brussels

Комисарят по кризи Янез Ленарчич проведе среща с Илхан Кючюк и го увери, че Европа ще отговори своевременно на кризата

В писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен българските евродепуати от ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели призовават за подкрепа на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия и силен европейски отговор и солидарност за засегнатите региони.

„Турция и Сирия са претърпели много щети от земетресения през цялата си история, но земетресението от 6 февруари е най-голямото регистрирано в Турция за последния век. Необходима е хуманитарна помощ за засегнатите райони, която трябва да бъде предоставена спешно, за да се осигури незабавна подкрепа в търсенето на оцелели под развалините и да се възстанови основната инфраструктура в засегнатите региони. Всички ние, които сме част от Европейския съюз трябва да изпълним своята историческа отговорност и да увеличим подкрепата си за жертвите на това опустошително бедствие. Затова като членове на ЕП сме готови да подкрепим всички общи усилия за тази цел.“, се пише още в писмото, адресирано до председателите на Европейската комисия и Европейския съвет.

Писмото е изпратено до всички евродепутати и цели да събере максимална подкрепа.

Снощи Илхан Кючюк е провел среща с европейския Комисар по управление при кризи – Янез Ленарчич. Ленарчич е уверил, че ЕС ще се мобилизира и ще окаже навременна финансова и хуманитарна подкрепа на Сирия и Турция. По думите му Европа ще отговори своевременно на кризата с мащабна подкрепа за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

Междувременно лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк инициира мащабна кампания от името на АЛДЕ, в която за часове се включиха хиляди дарители.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски