Кючюк от Страсбург: Защо сред приоритетите на шведското председателство не намира място темата за приемането на България и Румъния в Шенген?
януари 17, 2023
Илхан Кючюк: Неуспехите на България се коренят в моделите Борисов и Петков
януари 22, 2023

Евродепутатите от ДПС сезират ЕК за скандала с NEXO

Ilhan KYUCHYUK, Iskra MIHAYLOVA and Atidzhe ALIEVA VELI in the EP in Brussels

В писмен въпрос до Европейската комисия, евродепутатите Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели призовават за обща европейска регулаторна рамка, с която да се предотврати финансирането на политически партии и субекти от съмнителни крипто компании.
В текста делегацията на ДПС подчертава интереса към използването на криптовалути за политически дарения и ежедневното увеличаване на участието на крипто компании в политически кампании. С писмото до Европейската комисия тримата евродепутати от ДПС изразяват съмненията си за заобикаляне на закона, в случаите, когато отделни служители или ръководители на тези компании правят лични дарения за определена политическа партия.
„Такъв е и случаят с България, в която след мащабно международно разследване се установи, че крипто компания, замесена с пране на пари в огромни размери, включително на руски олигарси и терористични организации, е финансирала чрез свои служители определена политическа партия.
–    При такава несигурност и бързо развиваща се крипто индустрия, предвижда ли Комисията създаването на обща европейска регулаторна рамка, с която да предотврати финансирането на политически партии и субекти от съмнителни крипто компании?-    Как Комисията предвижда да защити европейската демокрация, когато представители на политически субекти, чрез получаването на средства от престъпни организации биват избирани на ръководни позиции, включително и в Европейския парламент?“, гласи още текстът, изпратен от делегацията на ДПС до Европейската комисия.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски