Въпрос от Илхан Кючюк относно забавяне на отговорите на Комисията на внесените от членовете на ЕП въпроси E-008954/2015
август 31, 2015
Насърчаване на младежкото предприемачество чрез образование и обучение (кратко представяне)
септември 7, 2015

Евродепутати: Схемата за събирането на данните на пътниците в ЕС няма да срещне съпротива

Материалът е публикуван в www.dnevnik.bg

Европейската комисия представи проект на законодателство за споделянето и защитата на резервационните данни на пътниците (Passenger Name Record PNR), които пристигат и излизат от ЕС. Правилата регламентират и използването на тези данни от органите на държавите членки и европейския полицейски орган Европол с цел борба с тероризма и сериозните транснационални престъпления.

Темата се озова на дневен ред в Комисията по гражданските свободи на Европейския парламент.

Това лято евродепутатите поискаха тези данни да бъдат използвани единствено за предотвратяване, проследяване и разследване на тези престъпления, като за това ще бъдат необходими гаранции за законното притежание, анализиране и употреба на данните.

Обмисляните правила ще бъдат прилагани към авиолиниите, които поддържат линии към и от ЕС. Няма да се прилагат за вътрешните линии между държавите членки.

Включените нарушения на закона, които ще бъдат цел за борба чрез списъците с данните са трафик на хора, сексуална експлоатация на деца, трафик на наркотици, оръжия, муниции и експлозиви, пране на пари и киберпрестъпления.

Т.нар. звена за информация за пътниците („Passenger Information Units“ (PIUs)) ще обработват данните само за пътници, за които има подозрения в участие в тероризъм или посочените транснационални престъпления.
––––

Заради дългата си история на обсъждане в различните европейски институции, идеята за схема на ЕС за събиране на данни няма да срещне съпротива срещу идеята от страна на заинтересованите органи, очаква евродепутатът Илхан Кючюк от Алианса на либералите и демократите в ЕС.

„Напредъкът в дискусията по PNR директивата е част от борбата срещу увеличаващите се заплахи, а терористичните атаки, които сполетяха Европа през последните месеци, я откроиха като изключителен важен инструмент за борба с тероризма и организираната престъпност“, коментира „Кючюк“ за Дневник.

Отделни държави вече осъзнаха необходимостта от PNR

Според евродепутата един от аргументите в полза на създаването на подобна общоевропейска система е фактът, че вече отделни държави са се заели със задачата самостоятелно и са изразходвали значителни финансови ресурси за създаване на национални PNR звена.

Измежду страните, които имат вече подобна система, е и България, допълва в свой коментар по темата евродепутатът от Европейската народна партия (ГЕРБ) Емил Радев.

„Чрез европейската директива обаче ще се гарантират общи правила за функционирането на системите, особено в частта за защита на личните данни. Авиокомпаниите и държавите ще имат две години да пригодят технически системите си за предоставяне на тези данни“, обяснява той.

„Смятам, че не техническата реализация, а подобрената координация между полицията и разузнавателните служби на държавите-членки ще се окаже разковничето за успешното реализиране на директивата. Много често службите на една държава имат информация за потенциален извършител на терористичен акт, но те не я споделят със своите партньори“, коментира още Илхан Кючюк.

В същото време групата на Либералите и демократите ще работи за създаване на достатъчно гаранции, че използването на личните данни отговаря на законовите норми и изисквания.

АЛДЕ: Все още има много несвършена работа по директивата. Трябва ни по-добро предложение.

„За съжалените, настоящото предложение не предоставя един добър баланс между сигурността и неприкосновеността на личния живот и считам, че Комисията и Съветът могат да разработят по-добър проект в тази посока“, коментира Кючюк.

Либералите се опасяват, че директивата може да бъде приета прибързано под обществения натиск след терористичните атаки в Париж тази година, кото би ѝ попречило да функционира правилно:

„АЛДЕ държи да не се използват последните трагични събития като повод за бързо приемане на директивата. Все още има да се свърши много работа“, категоричен е Кючюк, „Приемането и транспонирането на директива на ЕС отнема няколко години, а опита ни от близкото минало показва, че не винаги този процес е лесен“.

Емил Радев: Различни данни от обичайното няма да се събират

„Според ЕП, авиопревозвачите и туроператорите трябва да предават данни за пътниците – имена, номер на билет, място и багаж, дата на издаване на билета, начин на плащане и др. – от всеки един международен полет от и за ЕС към специални отдели за Информация за пътниците, които в последствие, след поискване, могат да предоставят тези данни на службите за сигурност. Важно е да се отбележи, че тези данни са вече предоставяни от пътниците при купуване на билет, т.е. няма да се събират нови данни. Държавите-членки трябва да обменят постъпилата информация и при нужда да я предоставят на Европол, но не се предвижда единна общоевропейска система. Гарантира се високо ниво на защита на личните данни при тяхното предаване и обработване.“, обяснява Емил Радев.

След като Комисията по правосъдие и вътрешни работи на ЕП прие своята позиция по отношение на системата за пътническите данни, се очаква преговорите със Съвета да започнат през септември. Окончателното законодателно предложение че очаква да бъде прието до края на годината.

Създаването на схема на ЕС за събиране на данни беше тема на играта „Стани Евродепутат“ на Дневник, в рамките на която читателите гласуват законодателството на Европейския съюз, успоредно с депутатите в Брюксел.
За или против общоевропейска система за резервационните данни на пътниците, излитащи за и от ЕС?

Читателите на Европа Дневник са много по-сигурни в подкрепата си за засилването на сигурността на въздушните граници на Европейския съюз чрез създаването на единна система за споделяне на регистрационните данни на пътниците, отколкото евродепутатите. 81% от гласувалите в онлайн анкетата приемат мярката като необходимост, докато в Комисията за граждански свободи в Европейския парламент мнозинството е от едва 62%. Още по-трудно в Комисията бяха приети мерките за гарантиране на допълнителни гаранции за запазването на сигурността на данните едва с 32 вота за срещу 27 против.