Илхан Кючюк пред Клуб Z: Загубите ще бъдат много големи – и за България, и за Северна Македония
ноември 9, 2020
Евродепутатът Илхан Кючюк пред „Монитор“: Налагането на вето на Северна Македония е вето и за Албания
ноември 17, 2020

Евродепутатът Илхан Кючюк: Загубихме енергията от българското председателство по темата за Западните Балкани и ЕС

„Искаше ми се България да бъде истински генератор на идеи, свързващ Западните Балкани с ЕС, но загуби огромната енергия, която имаше по време на българското председателство.“Това каза за Радио Фокус Илхан Кючюк, който е постоянен докладчик на ЕП за Република Северна Македония.

Коментарът му беше потърсен  по повод Срещата на върха по Берлинския процес, която се проведе вчера. Кючюк я определи като добра инициатива, заложена в дневния ред на Европейската комисия. Евродепутатът смята, че е необходимо Западните Балкани да бъдат включени много по-рано в политиките на ЕС и изтъкна двете големи предстоящи промени не само в европейски, но и в глобален план – дигиталната революция и зелените политики. Кючюк отбеляза, че сам по себе си форматът на Берлинския процес има за цел да реши три основни въпроса:

„Единият е да ускори взаимният диалог , т.нар. политика по добросъседство, да даде възможност на страни, които имат определени двустранни противоречия, да бъдат изчистени. Втората цел на Берлинския процес е да осигури сигурност. Това е платформа, която трябва да даде и перспектива по отношение на сигурността на региона. Третата перспектива е именно ранното включване на страните от Западните Балкани в политиките на самия съюз“, заяви той.

Илхан Кючюк обясни, че се е надявал и вчерашната среща в София, и предстоящата на 17, да излязат с категорично политическо заключение и България да бъде водеща страна.

„Искаше ми се страната ни да бъде много по-проактивна с цел промотиране на региона и да не остава впечатлението, че всичко върви по течението, подредено и бюрократично е и идва от Брюксел“, добави евродепутатът от „Обнови Европа“.

Междувременно Кючюк коментира, че по отношение на Западните Балкани сякаш играем танго – едно напред, две назад или обратно и сподели, че това невинаги е добро решение в европейски план.

„Включително и ние, нашата дипломация, не трябва да гледаме на една или друга страна просто като държава или територия, а да се обръщаме с едно усещане и с по-голям смисъл за приобщаването на гражданските общества, на тези държави, защото ЕС отдавна не е проект на индивидуалните държави, не е проект на нациите. Той е проект на гражданството. Така ще бъдат поставени темите в бъдещата конференция за Западните Балкани и аз съм много настоятелен, че трябва да бъдат включени не просто като някаква част, а като интегрална, участвайки при всички дебати“, обясни той.

Според евродепутата ключът към сближаването на народите на България и Северна Македония се крие в диалога.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски