ЕС трябва да играе основна роля на предстоящата среща на върха на Г7
май 25, 2016
Стратегията за единния пазар (A8-0171/2016 – Lara Comi)
май 26, 2016

Евродепутатът Илхан Кючюк номинира политически дисидент за наградата „Сахаров“

25 май 2016г., Брюксел – На събитие в Европейския парламент, представящо етнорелигиозните конфликти в Китай, евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк номинира политическия дисидент проф. Илхам Тохти за наградата за свобода на мисълта„Сахаров“. Сред специалните гости бяха евродепутати, дипломати, служители на европейските институциите и представители на гражданското общество.

„За мен е изключителна чест да бъда домакин на днешното събитие, защото моята страна България разполага с уникален етнически модел, който може да служи за пример дори и на глобален актьор като Китай. В продължение на години в моята партия – ДПС – работим за насърчаване и укрепване на мултикултурния диалог в България. Напредъкът, който страната ми постигна през последните 27 години, членството в ЕС и НАТО, би бил немислим без активното участие на всеки един български гражданин, независимо от неговия етнос или религия.“, заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Според евродепутата Китайската народна република без съмнение постигна впечатляващ икономически растеж през изминалите години и играе важна роля на международната сцена. Въпреки това, по отношение на зачитане правата на малцинствата страната има да извърви дълъг път.

„Репресивните политики срещу етническите малцинства не спомагат за подобряване на междуетническия диалог и мирното съвместно съжителство в Китай. Такъв е и случаят с проф. Илхам Тохти – изключително уважаван уйгурски професор по икономика и защитник на правата на човека, който е произволно обвинен за сепаратизъм и впоследствие осъден на доживотен затвор в Китай през 2014 г. Ето защо искам да призова за подкрепа на кандидатурата на Илхам Тохти за наградата „Сахаров“ като признание за всеки борец за правата на човека и междуетническия диалог“, сподели Кючюк пред участниците в конференцията.

Сред гостите на събитието бяха и членове и симпатизанти на ДПС от Ловеч и Разлог, които са на двудневна визита в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк. По време на посещението те имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на институцията, да присъстват на лекция за историята и функционирането на Европейския съюз, както и да се срещнат и разговарят лично с българските евродепутати от Движението за права и свободи.