Американският университет-ФОН, Скопие: Гордеем се, че Илхан Кючюк е Доктор хонорис кауза на нашия университет
юни 20, 2023
„Обнови Европа“ подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония и осъжда атаките на анти-европейци срещу евродепутата Илхан Кючюк
юни 21, 2023

Евродепутатът Илхан Кючюк поиска отлагане на гласуването на доклада за Северна Македония

EP Plenary session - SOTEU 2022 - State of the Union speech

Илхан Кючюк, който е докладчик за напредъка на Северна Македония, поиска официално отлагане на гласуването на доклада в ЕП, което беше предвидено за края на месеца. Необходимостта за отлагането идва като резултат от дискусията в ЕП миналата седмица. Решението се основава на чувствителната политическа обстановка и продължаващия процес по необходимите изменения на конституцията на Северна Македония, сред които е и включването на българите като държавотворен елемент и гарантирането на техните права.

Засилването на спекулациите и популистките изявления както в Северна Македония, така и в България не спомагат за намирането на конструктивен диалог и не водят до необходимата широка подкрепа за Резолюцията от политическите семейства в ЕП.

„Убеден съм, че предстоящият период преди гласуването на доклада ще бъде сериозен тест за политическия елит в Северна Македония и ще измери готовността на страната да продължи по пътя на европейската интеграция, чрез провеждане на необходимите конституционни промени. В противен случай, критиците, които не вярват в европейските аспирации на Северна Македония, може да се окажат прави. И в двата варианта, Европейския парламент ще има ясна линия, по която да гласува доклада с голямо мнозинство през есента.“, каза Илхан Кючюк.

Докладчикът за Северна Македония изрази надежда, че давайки още време ЕП ще спомогне за постигането на конструктивен диалог и във външната комисия, и ще допринесе за укрепване на доверието между Северна Македония и България, като две съседни страни, които имат общо бъдеще и стремежи в европейското семейство.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски