Кючюк на среща с външния министър на Турция Чавушоглу
февруари 11, 2022
Евродепутатът Илхан Кючюк отличи пловдивска гимназия с наградата „Симон Вей“ за мултикултурно образование и толерантност
февруари 18, 2022

Евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк с питане до премиера Кирил Петков колко и кои медии са получавали европари от държавата

Питане до министър-председателя на Република България Кирил Петков относно средствата, получени от медии в страната през последните 10 години за популяризиране на Оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони на ЕС, депозира днес в деловодството на Министерския съвет (МС) евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. Той беше придружен от представители на младежката организация на ДПС.

Питането обхваща периода от януари 2011 до декември 2021 г. включително. Кючюк настоява да бъде предоставена наличната в администрацията на МС информация относно всички договори, сключени с доставчици на медийни услуги у нас от първостепенните и второстепенните разпоредители с бюджетни средства и средства от ЕС към Министерския съвет. Иска също така данни и дали договорите са били сключени с пряко договаряне или по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП). Както и дали сред критериите за сключването им е било изискване съответните медии да са подали декларации и да фигурират в регистъра, поддържан от Министерството на културата на Република България по Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги (ЗЗДПДПОРДМУ).

„Проследих с интерес някои от изявленията на министър-председателя господин Кирил Петков и искам, като български евродепутат, да подпомогна неговата дейност в борбата му срещу корупцията. Допаднаха ми думите му в българското Народно събрание, че вече „няма да има ваши, няма да има и наши“, посочи Илхан Кючюк, подчертавайки, че в интервю преди няколко седмици, премиерът също пое ангажимента да работи активно за осветляване на собствеността на българските медии.

„И ние това искаме. От дълго време ДПС категорично настоява за осветяване на българския медиен пазар“, каза евродепутатът. Той  припомни, че именно ДПС внесе през 2018 г. промените в закона, с които и интернет изданията бяха задължени да подават декларации пред регистъра на Министерството на културата за истинските си собственици.

Целта на измененията, които бяха внесени през 2018 г. от тогавашните депутати от ДПС в 44-тото Народно събрание Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева и приети от парламента, бе именно да се освети собствеността на медиите в страната. Както и да се види  дали има практика на непазарно финансиране на издания чрез обществени пари, в това число и по линия на Европейския съюз, и съответно да се прекрати.

„Това са европейски средства, които са и средства на българския данъкоплатец. Затова е много важно да излезе наяве истина или манипулация е, че един или друг кръг от представители на политически сили или на олигархията в България държи и медии. Това е съществен въпрос, за отговор на който настояваме от г-н Кирил Петков“, посочи Илхан Кючюк. Той подчерта, че е важно да се знае и дали медиите, получили европари, са спазили законовото изискване и са подали декларации в регистъра на Министерството на културата.

„Ще продължаваме да питаме. Ще настояваме да чуваме отговорите на важните въпроси. Защото свободата на медиите е от изключителна важност за съществуването на една демокрация“, категоричен бе евродепутатът.

„Колкото по-рано се разбере каква е истината, толкова по-бързо ще приключат спекулациите, които нанасят тежки имиджови щети на България в европейските институции. Не искам в следващия доклад за върховенството на закона отново темата с медийната свобода да бъде централна. Не искам да има редица препоръки, които ни карат да правим законодателство, осветяващо медийния пазар. Такова законодателство има и не приемаме аргумента, че то не работи. Ако не работи, има си механизми да бъде променено, а в същото време ангажимент на изпълнителната власт е да направи необходимото за съблюдаване на процеса. Тя трябва да се ангажира с това, за да може и ние да имаме възможността да подкрепим усилията на Кирил Петков в декларираното от него желание за осветяването на българския медиен пазар“, каза Кючюк.

Той изрази надежда, че премиерът и администрацията му, които дойдоха на власт със заявката за прозрачност на управлението и посичането на всички корупционни схеми в държавата, ще отговорят бързо и изчерпателно на питането му.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски