Европедутатът Илхан Кючюк по време на откриването на нова детска площадка: ДПС е партията на изпълнените ангажименти
март 20, 2015
Макрофинансова помощ за Украйна (разискване)
март 25, 2015

Европейският парламент в една дума, според Илхан Кючюк: Мултикултурализъм

Интервю пред http://www.europarl.bg/.

1. Кое Ви направи най-голямо впечатление в първите дни от работата Ви като евродепутат?

Впечатли ме начинът, по който функционира институцията – организирано и систематично, въпреки огромния мащаб на дейността ѝ. Силно съм впечатлен и от мотивацията на моите колеги.

Като един от младите членове на този Парламент не мога да не отбележа и вниманието, което се отделя на младите хора в Европа. Мисля, че всички европейски политици си дават сметка, че просперитета на Континента изцяло зависи от това какви перспективи и възможности ще предоставим на младите.

2. Кои ще бъдат Вашите приоритети през предстоящия мандат?

Казуси, свързани с човешките права, е един от основните ми приоритети. Правата и свободите на европейските граждани са основен стълб в бъдещето развитие на Съюза. Като български граждани неведнъж сме се сблъсквали с двойни стандарти в Европа. За мен това е недопустимо и затова се обърнах с писмено питане към Комисията с настояване за равно третиране на всеки един гражданин в рамките на ЕС.

Като част от комисията по външни работи и на фона на растящите конфликти в региона и в Близкия Изток, отделям особено внимание на общата външна политика и общата политика за сигурност и отбрана на Съюза. Повишеното напрежение в Украйна, заплахата от радикализация и тероризъм в Европа изправят Европейския съюз пред огромно предизвикателство, затова е необходимо повече от всякога да говорим в един глас.

Разбира се, не бих искал да пропускам и младежките инициативи.

3. Какви са първите Ви впечатления от Брюксел и Страсбург?

Брюксел и Страсбург са много различни градове. Общото, което бих могъл да откроя е, че те са символи на обединена Европа след края на Втората световна война. Като седалище на голяма част от европейските институции, за Брюксел е наистина характерно забързаното ежедневие. Много хора го определят като „сив“ и леко „скучен град“ – аз го отдавам именно на това. От своя страна, Страсбург е акумулирал в себе си най-доброто от френската и немската култура и в голяма степен олицетворява водещата роля, която тези две държви имат в Европейския съюз.

4. Имаше ли нещо, което да Ви изненада през първите дни в Европарламента?

Бях изненадан от значението, което се придава на България в Европа. За съжаление, у нас преобладава песимистичната нагласа, че ние сме в перифверията на Европейския съюз и нашият глас не се чува в Брюксел. България е част от правенето на европейската политика и аз ще работя в посока на това да станем инициатори на повече общоевропейки законодателни инициативи. Както Естония е лидер в политиката на дигиталния дневен ред, Полша в земеделието или Швеция в околната среда, ще съм изключително доволен, ако до края на този мандат намерим тази политика, по която България да е основен говорител в рамките на ЕС.

5. С какво работата Ви като евродепутат се различава от досегашните Ви дейности? А намирате ли прилики?

Имах възможност по-често да се срещам с млади членове, симпатизанти и приятели на ДПС. От друга страна, сега имам възможността да предприема и реализирам стъпките, които преди това сме набелязвали с колеги и приятели от Младежко ДПС.

6. Какво Ви се иска да бяхте знаели през първия ден от работата Ви в Европарламента?

Мащабът с който работи Европейския парламент е наистина внушителен, затова от първия работен ден исках да намеря баланса между това да защитавам интереса на избирателите си и да артикулирам значими политики за Европейския съюз. Наистина искам да свършим много неща, но е важно да се концентрираме в детайлите, за да бъдем максимално ефективни.

7. Как обичате да прекарвате свободното си време?

Все по-трудно се намира такова. /смее се/ Посещенията ми в страната през почивните дни са една добра възможност да се насладя на красотата на България и да се видя с приятели.

8. Кой е любимият Ви аспект от работата Ви като евродепутат до момента?

Изпитвам удовлетворение от това да търся и предлагам възможни решения на реални проблеми, стоящи пред нашите сънародници. Винаги съм бил човек на действието и това ме кара да се чувствам полезен.

9. Ако трябваше да опишете Европарламента с една дума, коя би била тя?

Мултикултурализъм.