Илхан Кючюк взе участие в Лятната академия на АЛДЕ
юли 2, 2015
Международна конференция на ООН за финансиране на развитието (13-16 юли 2015 г.) – Избягването и укриването на данъци като предизвикателства в развиващите се страни (разискване)
юли 7, 2015

Едноминутни изказвания по въпроси с политическа значимост

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми колеги,

Взимам думата в процедура на едноминутните изказвания, за да Ви запозная с придобилия вече публичност случай  на „Куршум джамия”  в гр. Карлово, Република България. Под претекста  “Нека да разкрием научната истина” местната власт на община Карлово се опитва да противопостави  институции, водещи историци и общественост.

Бидейки осведомени, че още в началния стадий на разкопките е открит мюсюлмански некропол от началото на 19 век, настояваме научните дирения да не бъдат оправдание за поругаване на тези гробове.

Трескавото копаене около една сграда, предмет на ожесточен правен спор, ни навежда на мисълта, че е изпълнена процедурата по даване на разрешение за извършване на разкопките. От трибуната на ЕП се обръщам към българския министър на културата.  Г-н министър, моля да извършите надлежна проверка по спазването на процедурата, като резултатите от нея да бъдат публично достояние.

Наред с това, в случай на откриване на артефакти, свързани с мюсюлманската религиозната и светска традиция, да бъде уведомено мюсюлманското изповедание на Република България.

Завършвайки, искрено се надявам да не ми давате допълнителен повод за изказвания по този и други подобни случаи.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски