Илхан Кючюк е избран за член на Комитета по човешки права на Либералния интернационал
ноември 10, 2014
Евродепутатът Илхан Кючюк организира втората си посетителска визита от България
ноември 13, 2014

Изказване относно забраната за използване на майчини езици по време на предизборни кампании в България

Г-н Председател,

Колеги,

Моята родина – Република България – доскоро се сочеше като страна – пример за балансирани етно-религиозни отношения, която, благодарение на модела на толерантността, единствена на Балканите осъществи безкръвен преход от тоталитаризъм към демокрация въпреки насилствено променените имена и забранените религиозни обичаи на мюсюлманите в периода 1984-1989 година.

За съжаление, след приемането на страната в ЕС сме свидетели на своеобразен бум на крайните национализми, на езика на етнорелигиозната омраза, за да се стигне до пряко участие на ксенофобската политическа сила Патриотичен фронт в днешното управление на страната.

Днес България е единствената страна – член на ЕС, в която има тотална забрана за ползване на майчини езици в предизборната кампания. Предвид това, намираме за особено важно да се знае, че председателят на ДПС г-н Лютви Местан и още седем колеги са санкционирани с глоби от органите на правораздаването, защото по време на предизборните си срещи с избиратели са изричали някои от своите фрази и на майчиния си език. Забележете – и на майчиния си език, не единствено. В това число съм и аз.

Днес Ви представям решението на Централната избирателна комисия. В последно време чуваме гласове и от най-високо ниво. Вицепремиерът на Републиката, г-жа Румяна Бъчварова, пледира за свалянето на петминутните новини на майчин език от ефира на националната телевизия.

Бия камбаната тук в Европейския парламент и призовавам европейските институции да се ангажират с казуса, преди да е станало късно.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски