Изказване относно предоставянето на макрофинансова помощ на Тунис
юни 8, 2016
Making the Case for Nominating Ilham Tohti for the Sakharov Prize – My Remarks at the European Parliament
юни 16, 2016

Изказване относно ситуацията в Таджикистан

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми колеги,

Развитието на политическите и икономически отношения с Таджикистан е от изключителен интерес за Европейския съюз. Страната e важен партньор в контекста на стратегията на Съюза за Централна Азия, която цели да укрепи търговските и енергийните връзки между Европа и региона. Важно е да се отбележи и ролята на Таджикистан като важен съюзник в борбата с тероризма и фундаментализма.

Въпреки че вече 26 години страната търси своята демократична идентичност, ситуацията с човешките права се влошава. Властите в Таджикистан упражняват сериозен натиск върху свободно мислещите хора, политическата опозиция и независимите медии. Сериозни са и репресиите срещу гражданското общество, в частност неправителствените организации, които защитават правата на човека. Срещу критиците на властта са повдигнати политически мотивирани обвинения, а в затвора са задържани видни адвокати, журналисти и  защитници на човешките права.

Призовавам властите в Таджикистан незабавно да освободят всички политически затворници в страната, да зачитат международните закони за правата на човека и да гарантират основните свободи на гражданите на страната.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски