За втора поредна година: Форумът „EU MEETS THE BALKANS“ събира лидери на ЕС и политици в София
май 15, 2023
Кючюк поднесе венец на паметната плоча на Светите братя Кирил и Методий в Рим
май 24, 2023

Илхан Кючюк: Ако диктаторските режими вземат превес над демокрацията, европейският проект е изложен на риск

„Повече от 70 години след като Европа беше забравила за войната, днес на територията на Европа отново има война. Поставят се под въпрос ценности, суверенитета на една държава е потъпкан. Мнозина очакваха ЕС да бъде слаб слез ковид пандемията, достатъчно изтощен икономически и политически, да построи невъзможен консенсус след инвазията на Русия в Украйна, но ЕС излезе по-силен.“, това каза лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк при откриване на форума „ЕС среща Балканите“.

По думите му първите стъпки по пътя на разширяването са направени.

„ Албания и Северна Македония започват преговорен процес за членство в ЕС, но този процес трябва да продължи с по-голяма сила и да бъдат включени по-рано в дискусиите за разширяването. Ако има желание за реформи и да бъде част от по-голямата политическа орбита, да, Турция има място в ЕС“, коментира Кючюк.

Форумът бе открит от организаторите и служебния министър на външните работи на България Иван Кондов, а в специално видеообръщение председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че Европейският съюз ще спечели от интеграцията на Западните Балкани. И ползите ще са взаимни, но Западните Балкани трябва да продължат да спазват критериите за присъединяване и да направят целенасочени стъпки към решаване на оставащите двустранни въпроси.

Специален гост на събитието бе и еврокомисарят по въпросите на съседството и разширяването на ЕС Оливер Вархей. На форума пристъстваха още председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, народни представители от ДПС, дипломати, лидери на ЕС, политици, неправителствени организации и младежи.

По време на откриването Илхан Кючюк заяви, че предизвикателствата пред ЕС са огромни, имайки предвид мигрантския натиск, който не е приключил, политиката по сигурност, необходимостта от икономическо сътрудничество. По думите му всичко това показва, че геополитически предизвикателства пред ЕС са немислими, ако не се обединят усилия.

„Този форум е платформа за обмен на идеи между политици, общественици младежи и лидери на мнение, защото за нас е важно като държава и като ЕС да живеем в един интегриран съюз. Само тогава можем да заявим на висок глас, че международният правов ред може да бъде гарантиран. ЕС е силен заради ценностите. Ако си позволим диктаторските режими да вземат превес над демократичното мислене европейският проект ще бъде поставен пред риск.“, категоричен бе Кючюк.

Форумът постави на фокус темата за разширяването на ЕС и интеграцията на Балканите, на фона на променената среда за сигурност заради войната на Русия в Украйна.

Новите членове от Балканите ще донесат възможности за Европейския съюз, заяви европейският комисар по разширяването Оливер Вархеи. По думите му тази година вероятно ще бъде ключова за темата за разширяването на Съюза, тъй като има промени в начина, по който се извършва и приема то. Според него Балканите стават регион, който привлича все повече инвестиции в Европа, а в географско отношение те са много добре разположени. Вархей посочи също, че страните от региона, които желаят да се присъединят към Европейския съюз, имат да извървят и път на съответните реформи за това.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски