Евродепутатът Илхан Кючюк на важна визита в Кралство Мароко
септември 21, 2017
Илхан Кючюк пред „Труд“: Националистите в кабинета са пречка за Шенген
септември 26, 2017

Илхан Кючюк бе домакин на форум за териториалното сътрудничество между България и Румъния

Евродепутатът на АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк бе домакин в град Русе на форум: „Териториално сътрудничество България – Румъния“, в който участие взеха представители на местната власт от дунавския регион на България и Румъния. Специални гости на събитието бяха председателя на ДПС Мустафа Карадайъ и зам.-председателят на АЛДЕ Румъния Андрей Гереа.

„Макар че сме в опозиция, ДПС дава своя принос за доброто представяне на България по време на председателството на ЕС. Успоредно с това, в трансграничното сътрудничество освен съседните държави, ние придаваме изключителен приоритет на нашите общини и те винаги са получавали нашата подкрепа. В тази посока, в България, а и в Румъния сигурно е така, самите общини трудно се самофинансират. За проектите най-вече се разчита на оперативните програми. Нашата политика е била да има национално финасиране, с ясна програма. В периода 2001-2009 година, когато два последователни мандата ДПС беше част от управлението, може да се види помощта на държавата към общините“., заяви Мустафа Карадайъ в своето приветствено слово.

Андрей Гереа, който е зам.-председател на АЛДЕ Румъния и депутат в румънския парламент призова: „Нека да се поучим от миналото и нашите грешки и да покажем на Европа, че България и Румъния могат да участват активно в създаването на хубаво и бляскаво бъдеще за Европейския съюз.”

По думите на Илхан Кючюк, който е и вицепрезидент на партия АЛДЕ, „крайната цел на форума е да бъдат обменени добри практики, както и да се формулират конкретни инициативи за регионално сътрудничество между двете държави“.

Темите, които се разискват по време на форума, са „Стратегия за Дунавския регион“, „Местната власт на кръстопът – централизация или децентрализация?“, „Форми на национално финансиране на местните власти, „Европейско териториално сътрудничество – макрорегионални стратегии в Европа, трансгранично и транснационално сътрудничество“. Сред гост-лекторите на събитието са Искра Михайлова (член на Европейския парламент и председател на комисията по регионална политика), народният представител Бюрхан Абазов, кметът на Кърджали и заместник-председател на ДПС Хасан Азис, изпълнителният директор на сдружение „Толерантност“ Цветан Енчев.