Интервю с Илхан Кючюк
март 22, 2020
Илхан Кючюк от Аушвиц: Никога повече не трябва да допускаме разрушителната сила на омразата в Европа
март 24, 2020

Илхан Кючюк: Брюксел взе предвид исканията на Франция за Северна Македония

Новият подход на Еврокомисията към Северна Македония и Албания е взел предвид възраженията на Франция по въпроса за присъединяването им и в оптимистичния вариант двете държави ще получат „зелена светлина“ за преговори още през март.

Това коментира евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/Обнови Европа) пред журналисти в Страсбург. Кючюк е основен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония. Изказването му дойде, след като Еврокомисията предложи нов подход към страните, желаещи да кандидатстват за членство в ЕС. А новият подход бе изработен, след като преди три месеца Франция блокира официалното започване на преговори с двете държави. Сега ЕК обсъжда с евродепутатите методиката си, която би трябвало да тласне напред процеса. За целта Съветът на ЕС, където се събират лидерите на националните правителства, би трябвало да вземе съответното решение.

Някои от предложенията на Франция вече са в самата методология – да е възможно да се преразглеждат затворените глави; върховенството на закона да бъде покрито по време на целия процес, обясни Кючюк.

По думите му оптимистичният вариант е двете държави да получат „зелена светлина“ и преди срещата ЕС – Западни Балкани в Загреб през май Брюксел да може да задели повече средства за двете държави – 50 млн. евро за Северна Македония и 18 за Албания. Целта е „да има едно много по-ранно включване на държавите от региона в европейските политики“, сред които Зелената сделка и дигиталната трансформация.

„Техният проблем пък е следният: това, че им даваме формат да участват в т.нар. Берлински процес и им даваме допълнителни средства, повдига съмнението, че ние ги държим в ъгъла. Не ги пускаме в Европейския съюз, не им даваме зелена светлина, захранваме ги с нещо и те са в изчакваща позиция. Те също не се чувстват комфортно в тази позиция“ – така Кючюк отговори на въпроса дали по-големият достъп до европейско финансиране няма да намали политическата воля за реформи в процеса на присъединяване на двете държави.

Особеност на новата методология е, че предполага първата преговорна глава – „Правосъдие“, да бъде отворена първа и затворена последна, независимо колкото дълго продължават преговорите. „Ако една държава преговаря 10 години или 15, през цялото това време върховенството на закона ще бъде тема“, уточни той. Друга особеност е, че Еврокомисията запазва правото си да отваря отново вече затворени преговорни глави, ако прецени, че има регрес в тази област.

Брюксел препоръча започване на преговорите с Албания и Северна Македония преди почти две години, но след дълго отлагане на решението Франция и други държави се обявиха против стъпката. В случая на Скопие само Париж бе против. Това доведе до оставката на премиера Зоран Заев, служебно правителство и избори, насрочени за 12 април. Разочарованието в Скопие дойде от факта, че страната направи болезнени стъпки и дори смени името си в името на евроатлантическата интеграция, но единствено по пътя към НАТО (не и този към ЕС) постигна желания напредък.