Поредно международно признание за Младежко ДПС
март 23, 2019
Илхан Кючюк: Пакет „Мобилност 1” е в противоречие с основополагащите европейски ценности и идеята за единен пазар
март 27, 2019

Илхан Кючюк: България би спечелила, ако участва в процесите, движещи Европейския съюз

Интервю за в-к Росица

Доколко са важни предстоящите евроизбори, колко пътя има пред страната ни и дали името му ще бъде част от листата на Движението за права и свободи за предстоящия вот?
На тези въпроси отговори специално за в. „Росица“ евродепутатът от ДПС/АЛДЕ и наш съгражданин Илхан Кючюк преди дни в Европейския парламент в Страсбург.
На прага сме на поредните избори за Европейски парламент. Доколко са важни те за Европа и в частност за България, г-н Кючюк?

Изключително важни са, защото за първи път ще се проведат европейски избори, когато една от страните в Съюза или е напуснала, или ще бъде в процес на напускане. Важни са, защото след избора на президента Тръмп, Европа е изправена пред такъв кръстопът в отношенията между Европейския съюз и Съединените американски щати. Ще видим това как ще рефлектира. И на трето място, Европа винаги е била съюз на ценности. През годините обаче видяхме, че тези ценности са поставени под въпрос. До каква степен ценностите, които са изградени от бащите на ЕС, ще могат да бъдат защитени на тези европейски избори, е от изключително значение за бъдещето на Съюза.
Разбира се, общото говорене няма да ни помогне. Имаме нужда от конкретно говорене, което да начертае ясен хоризонт за бъдещето на ЕС. Европейските граждани и най-вече българските граждани, ще очакват от нас конкретни отговори на техните конкретни въпроси.

A какво се предлага към настоящия момент от българските политици?
Основно две неща: едното е да бъде Европа на националните граници, разбирайте – да се затворим и да имаме свой собствен суверинитет, който да бъде много по-силен от настоящия суверинитет. Но ако ние предлагаме това, какво ще предложат Франция и Германия, вероятно същото, само че малко повече, защото тези две държави са по-големи и те ще имат техния си национализъм, който ще бъде несъизмерим с нашия, поради разбираеми причини. Това е едното предложение.
Какво е другото – да скъсаме тотално с интеграционния процес, т.е. да не бъдем страна, която иска да влезе в Шенген, да не бъдем страна, която да иска да бъде част от еврозоната. Мисля че и двата подхода са грешни. България не би спечелила от това. България би спечелила, когато е част от нещо по-голямо. България, която е част от процеси, които движат Европейския съюз. Разбира се, тук от нас се изисква да бъдем много категорични и в същото време много подготвени, не само като евродепутати, но и като българска държава. Минаха 12 години откакто България е в ЕС, но за съжаление ние все още сме формален член на Съюза, време е това да се пречупи. Да бъдем реален член на Съюза. Мисля, че това издание на Европейския парламент и тези 17 евродепутати се опитаха да покажат единомислие в няколко случая. Най-отчетлив е „Пакета Макрон“, когато всички застанахме на една позиция и доказахме, че можем да пременяме дори и нагласите в ЕП. А това беше важно. Затова нека всички упражнят правото си на вот, за да наклоним везните в полза на България.

Да очакваме ли Вашето име в листата на ДПС за предстоящия вот?
Текат процедури в рамките на партийните организации, решението ще бъде взето след приключването им. Но да, моето име е едно от номинираните имена. Със сигурност ще знаем до месец.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски