Илхан Кючюк: ЕС не може да има обща политика по сигурност, ако не промени архитектурата си на функциониране
ноември 14, 2023
Илхан Кючюк от ЕП: ЕС рискува много, ако до края на годината България и Румъния не са част от Шенген
ноември 22, 2023

Илхан Кючюк води кръгла маса за Западните Балкани: Процесът на разширяване на ЕС гарантира сигурност

„Разширяването е жизненоважна политика на Европейския съюз, която има както икономическа, така и геополитическа логика. Присъединяването на Западните Балкани не само ще укрепи ЕС, но и ще засили регионалната стабилност, сигурност и сътрудничество. Заедно можем да се справим с общите предизвикателства, да насърчим икономическия растеж и да изградим по-проспериращо и сигурно бъдеще за всички.“ Това каза евродепутатът Илхан Кючюк по време на ежегодната кръгла маса на „Обнови Европа“, посветена на Западните Балкани, на която е домакин от името на политическата група.

Лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк събра на кръгла маса в Брюксел еврокомисари, евродепутати, лидерите на либералните партии от Западните Балкани, дипломати и представители на гражданското общество, за да разговарят за евроинтеграцията и политиката за разширяване на ЕС.

Пред участниците в кръглата маса Кючюк подчерта важността на новия план за растеж на Европейската комисия за Западните Балкани, включващ 6 млрд. евро безвъзмездни средства и заеми за ускоряване на икономическото сближаване с ЕС.

В заключение лидерът на АЛДЕ изрази подкрепата на либералите в стремежа за членство в ЕС и подчерта желанието им да се включат в конструктивен диалог и сътрудничество за ускоряване на процеса на присъединяване.

Участие в събитието взеха еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич и генералният секретар на Европейската служба за външна дейност Стефано Санино.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски