Илхан Кючюк от ЕП: Последствията от частичното ни приемане в Шенген са налице – 2024г. тази несправедливост да се коригира!
януари 16, 2024
Кючюк се срещна с германския финансов министър Кристиан Линднер
януари 29, 2024

Илхан Кючюк: Всички захаросани приказки за приемането ни през юни в Шенген са неверни. Тази година трябва да работим за дата през 2025г.

Събитието събра повече от 300 младежи от Благоевградска област

Съвети към младите в ДПС във връзка с включването на младите хора в политиката и представата им за образа на ЕС даде лидерът на европейските либерали Илхан Кючюк. Младежи от област Благоевград взеха участие в дискусията „Младите хора и бъдещето на Европа”, която се проведе вчера в град Якоруда и бе организирана с подкрепата на евродепутата. Събитието бе открито от кмета на община Якоруда Мехмед Вакльов, а гости на дискусията бяха народният представител от ДПС Елхан Кълков, областният председател на Младежко ДПС Ибраим Зайденов, областният председател на ДПС Ведат Хюсеин и общински председатели от областта.

Участници в панелите бяха кметът на община Белица Радослав Ревански, политолози и социолози.

„През последно време се налага тезата как ЕС днес може да бъде геополитически играч. Същинският разговор в България тази пролет ще бъде за сигурността като доходи, демографска политика и сближаване. Години наред национален консенсус беше изграждан по темата Шенген, искахме пълноправно членство в Шенген, но това не е възможно да се случи наведнъж от гледна точка на днешните реалности. Грешно е да се твърди, че не е трябвало да приемаме предложението за частично влизане, защото Румъния щеше да го приеме. А граница между България и Румъния би било катастрофално политическо решение за България. Това ще ни вкара в най-крайната периферия на ЕС. Оттук нататък разумното е през 2024г. с всички усилия да работим за дата през 2025г., защото захаросаните приказки за приемането ни през юни са неверни.“, категоричен бе евродепутатът.

Кючюк подчерта, че действащото правителство в момента работи по това да се изкове националната позиция в България и да се потърси консенсус, и всички български политици да я защитават извън границите на страната.

Лидерът на европейските либерали коментира пред младите, че страната ни затвърждава правото, че ЕС е съюз, в който гражданите имат възможности за развитие и заяви: „В конкуретна среда като ЕС, ние като млади хора трябва да намерим нашето място, с нашата добавена стойност.“

Пред гостите и участниците в събитието евродепутатът изрази благодарност към областния председател на Младежко ДПС Ибраим Зайденов за дългогодишната и неуморна работа, и постигнатите успехи в младежката структура в областта.

В хода на дискусията панелистите обсъждаха с аудиторията теми като частичното ни приемане в Шенген, приемането на еврото в България, Зелената сделка и геополитиката на ЕС.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски