Евродепутатите на ДПС гласуваха в подкрепа по-силен ЕС след края на кризата с COVID-19
април 17, 2020
Илхан Кючюк пред „Труд“: Да действаме незабавно!
април 23, 2020

Илхан Кючюк: Във време на глобални ограничения ЕС показа своята отвореност към Западните Балкани

EP Plenary session- Explanations of votes - Withdrawal Agreement of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland from the European Union

Членовете на комисията по външни работи подкрепиха с категорично мнозинство доклад, съдържащ препоръките на Европейския парламент относно разширяването на ЕС. До тук се стигна, след като беше приета новата методология за разширяване, публикувана от Европейската комисия през февруари и беше дадена „зелена светлина“ за започване на преговори на Северна Македония и Албания в края на март.

С препоръките си ЕП подчертава, че разширяването е една от най-успешните политики на ЕС, допринасяща за разпространяване на демокрацията, мира и просперитета в Европа, и че перспективата за членство в ЕС е стимул за реформи в страните от Западните Балкани. Евродепутатите настояват ЕС да осигури ясни и последователни референтни показатели за присъединяването, непрекъсната подкрепа и подобрено отчитане на постигнатия напредък в хода на целия процес. Освен това текстът подчертава необходимостта от подобряване на съгласуваността между процеса на разширяване и политическите промени в ЕС,  от насърчаване на постепенното участие в програмите на ЕС преди присъединяването и от включване на присъединяващите се страни в Конференцията за бъдещето на Европа.

След гласуването Илхан Кючюк, постоянен докладчик за Северна Македония и заместник-координатор по външните работи на група Обнови Европа, заяви: „В група „Обнови Европа“ вярваме, че присъединяването към ЕС на Западните Балкани трябва да бъде история, завършила с успех. Реформата на ЕС и стремежът да очертаем бъдещото му развитие може и трябва да върви ръка за ръка с процеса на разширяване. Препоръката на ЕП е ясна подкрепа за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Особено сега, когато Европа и светът са изправени пред ограничения поради безпрецедентната криза свързана с пандемията на коронавирус, ние показваме отвореност към региона. Нашата цел е да гарантираме, че подобрената методология да установи ясни и по-предвидими правила и критерии, да ги прилага последователно и като крайна цел – това да доведе до пълноправно членство в ЕС. Одобрявайки преработената методология и подкрепяйки решението на Съвета да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, Европейският парламент показа отново своята ангажираност към региона“.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски