Илхан Кючюк получи награда за защита на човешките права
декември 7, 2023
Илхан Кючюк за падането на нидерландското вето: Усилията ни дадоха резултат
декември 22, 2023

Илхан Кючюк в Анкара – срещна се с външния министър на Турция Хакан Фидан

Българският евродепутат Илхан Кючюк е на двудневна визита в Турция, където взе участие 80-тото заседание на Съвместния парламентарен комитет (JPC) ЕС – Турция, като част от делегацията на Европейския парламент.

По време на посещението си Кючюк се срещна с министъра на външните работи на Турция Хакан Фидан.

По време на срещата двамата обсъдиха отношенията между ЕС и Турция, борбата с нелегалната миграция, енергийната сигурност и ситуацията в Близкия изток.

„С оглед на геополитическия дневен ред отношенията ЕС-Турция придобиват все по-голяма значимост. Двустранните отношения между ЕС и Турция трябва да са продуктивни, затова двете страни трябва да продължат да полагат съвместни усилия за по-добро сътрудничество и стабилност. Важните теми, върху които трябва да се фокусираме са визовата либерализация, обновяването на митническия съюз, дигиталният и зеленият преход.“, заяви Кючюк.

Според българския евродепутът визовата либерализация и необходимостта от обновено митническо споразумение стоят в основата на двустранните отношения между Европа и Турция.

От своя страна външният министър на Турция Хакан Фидан подчерта, че членството на Турция в Съюза ще засили позицията на ЕС като глобален играч.

„Турция е не само страна кандидатка, но и ключов стратегически партньор. ЕС има стратегически геополитически интерес от стабилна и сигурна среда в Източното Средиземноморие и следва да продължи да търси възможности за засилено и взаимно полезно сътрудничество.“, категоричен бе Кючюк.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски