Преговорите за трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите (A8-0175/2015 – Bernd Lange)
юли 9, 2015
Младежко ДПС сезира Европейския парламент с петиция
юли 13, 2015

Възпоминание във връзка със събитията в Сребреница (разискване)

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми колеги,

Ужасяващите събития от преди двадесет години в Сребреница могат да бъдaт тълкувани от много страни, но тe трябва да ни напомнят най-важното – че преходът от тоталитаризъм към демократични граждански общества на Балканите беше белязан с кървави етнически конфликти.

На този фон моята страна – Република България – съумя да осъществи безкръвен преход, известен у нас и като „български етнически модел“ – един от най-ярките жалони на нашия път за членство в НАТО и ЕС. С активната роля на либералната партия ДПС бяха опровергани очакванията  на много анализатори, че първата кръвопролитна етническа война ще се случи в България заради насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани.

Двадесет години след събитията от Сребреница и трагедията на босненските мюсюлмани става ясно колко труден и болезнен път извървяха Балканите

Споменът за трагедията в Сребреница ни подсеща, че Европа продължава да бъде морален длъжник на Западните Балкани. За две десетилетия държавите от този регион се превърнаха от непримирими врагове в партньори и съмишленици на евроатлантическата кауза. Те имат право да живеят в един истински Европейски мултикултурен съюз.

Благодаря за вниманието!

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски