Ученици и студенти посетиха ЕП по покана на евродепутата Илхан Кючюк
април 8, 2016
Великобритания без ЕС е просто Британия
април 11, 2016

Илхан Кючюк в Луковит: Предприемачеството все още е предизвикателство за младия човек в България

В Луковит бяха представени възможностите за земеделски производители и неправителствени организации

„Европейските програми все още представляват предизвикателство както за младите хора, така и за голяма част от малкия и среден бизнес у нас. Виждам още много неоползотворени възможности и смятам, че именно в това се състои много важна част от работата на хората като мен, които по един или друг начин имаме пряк досег с европейските институции – да фасилитираме този процес, да правим така, че инициативните, можещите хора в България да имат пълноценна информация за предимствата, които членството в Европейския съюз ни предоставя.“

Това заяви евродепутатът и вицепрезидент на АЛДЕ Илхан Кючюк в Луковит, където с негова подкрепа бе организиран семинар за представяне на възможностите за финансиране на земеделски стопанства и актуалните програми, касаещи дейността на неправителствения сектор.

Лектор на събитието, което предизвика голям интерес сред присъстващите младежи и собственици на малък и среден бизнес, беше Ализан Яхова – бивш директор на Държавен фонд „Земеделие“. Участие взеха народният представител Митхат Метин, Сурай Велиева – областен председател на ДПС – Ловеч, Севдалин Асенов – общински председател на ДПС – Луковит, и Ванко Иванов – областен председател на Младежко ДПС – Ловеч.

„Достъпът до финансови средства е жизненоважен за започване или разширяване на всяка една дейност. Европейските програми могат да осигурят именно такъв ресурс – на малки и средни предприятия, неправителствени организации, млади хора, изследователи, земеделски стопани, публични органи и др. Това, което зависи от нас, е да знаем къде и как да потърсим този ресурс – това е от ключова важност“, коментира още Илхан Кючюк.

По думите му е налице тревожна статистика, която свидетелства за твърде малък процент сред младите хора в България, пряко ангажирани с предприемачество. „Това е лош сигнал, защото на практика означава, че младежите не намират обстановката и бизнес средата в България за сигурна“, допълни Кючюк. „Затова и сред приоритетите в работата ми като председател на Младежко ДПС, като евродепутат тази тема винаги е заемала челно място.“