Младежко ДПС сезира Европейския парламент с петиция
юли 13, 2015
Илхан Кючюк пред в-к „Преса“: Етническият мир е грижа на всички граждани
юли 28, 2015

Илхан Кючюк в Монтана: На дискриминацията трябва да противопоставим толерантността и взаимното уважение

Монтана, 21 юли 2015 г. – „Дискриминацията е най-големият ни общ враг, на когото трябва да противопоставим толерантността и взаимното уважение“. Това заяви евродепутатът Илхан по Кючюк по време на организирано от него интерактивно обучение за млади  активисти на граждански организации,  занимаващи със защита правата на малцинствата в областите Монтана, Враца и Видин.

Обучението се проведе в рамките на един ден в Монтана, като в него се включиха над 50 души. Темата на обучението бе „РАВЕНСТВОТО И ТОЛЕРАНТНОСТТА В КОНТЕКСТА НА СЪВРЕМЕННИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ ЗА ДОСТОЙНСТВО, РАВНОПРАВИЕ И ВЗАИМНО УВАЖЕНИЕ МЕЖДУ ХОРАТА“.

Разгледани бяха темите „Дискриминация – как да разпознаем и разграничим това явление от лошото отношение“, „Расизъм, расова дискриминация и ксенофобия“, „Познаваме ли правата си като граждани на Европейския съюз и как да противодействаме на политическия език на омразата“, „Кога, къде и как да се оплачем, за да се защитим от лошото отношение“, както и „Ролята на неправителствените организации в защитата на човешките права“.

Младата аудитория получи много практически знания в областта на защитата на човешките права, приложими при наличието на прояви на дискриминация и ксенофобия на расов и етнически принцип. На присъстващите бе показано и как да пишат и мотивират своите оплаквания в жалби и как да развиват гражданските си организации, за да помагат на жертви на расизъм и ксенофобия, както и в посока тяхната превенция.

„Безспорно ДПС е най-големият защитник на правата на малцинствата, но ние не го правим от гледна точка на етнорелигиозна партия, а от позицията на национална либерална партия със сериозно представителство в ЕП и международните либерални структури. Дискриминацията е най-големият ни общ враг, на когото трябва да противопоставим толерантността и взаимното уважение. Благодаря за инициативата на младежката ни организация в Монтана и се надявам, че чрез това събитие днес ще допринесем за това младите хора да познават по-добре правата си и да се защитават“, заяви Илхан Кючюк по време на обучението.

Събитието се проведе по покана на Областния съвет на Младежко ДПС – Монтана, на което гост бе и народният представител от района – г-н Петър Чобанов.