Как да осигурим европейско бъдеще за Западните Балкани
март 22, 2020
Интервю с Илхан Кючюк
март 22, 2020

Илхан Кючюк в Северна Македония месец преди решаващия Евросъвет

Важно посещение в Северна Македония осъществиха лидерът на групата „Обнови Европа“ в Европейския парламент Дачиан Чолош и постоянният докладчик за Република Северна Македония Илхан Кючюк. Визитата се случва точно месец преди решаващия Европейски съвет, на който се очаква страните членки да дадат зелена светлина за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

„След като в началото на 2018г. Европейската комисия публикува своята стратегия за Западните Балкани, очакванията бяха тя да даде нов импулс на европейското разширяване. Уви, не се получи и противоположно на това, 2019 г. се превърна в година на „разочарование от разширяването“. 2020 г. най-накрая има възможност да отговори на европейските стремежи на хората от Западните Балкани“, коментира пред медиите в Северна Македония Илхан Кючюк. И допълни, че „новата методология цели именно това – да рестартира процеса, като го направи по-предвидим и динамичен, а не бюрократичен“.

„Ето защо и групата „Обнови Европа“ е днес тук, в центъра на Скопие, за да заявим категорично, че заставаме зад бъдещето разширяване на ЕС и пълната интеграция на Западните Балкани в европейското семейство“, каза още Кючюк в Северна Македония.

Той бе категоричен, че не трябва да се стига до неприятни изненади в последния момент на предстоящия Европейския съвет през март, а да се даде началото на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония. „В противен случай, доверието между ЕС и региона може да бъде разклатено за дълъг период от време“, подчерта постоянния докладчик за Северна Македония.


Според лидера на „Обнови Европа“ в Европейския парламент Дачиан Чолош започването на преговори за присъединяване на Северна Македония и Албания трябва да се случи възможно най-скоро, преди срещата на върха в Загреб през май.

„Няма съмнение, че от 2017 г. Северна Македония доказа многократно своята ангажираност към европейския път. Споразумението от Преспа и Договора за приятелство с България са много силни знаци в тази посока. Историческото значение на тези споразумения надхвърля започването на преговори. Това са примери за целия регион, че историята може да бъде излекувана и че с готовност за компромиси може да се изгради общо бъдеще“, заяви Чолош в Скопие.


Визитата на евродепутатите включваше срещи с президента Стево Пендаровски, служебния министър-председател Оливер Спасовски, министъра на въшните работи Никола Димитров, председателя на парламента Талат Джафери, лидерите на големите политически партии и гражданското общество в страната.