Илхан Кючюк от Виена: Влизането на България в Шенген е гаранция за охраняването на външната граница на ЕС
декември 4, 2023
Илхан Кючюк получи награда за защита на човешките права
декември 7, 2023

Илхан Кючюк в Хага: Настояваме ветото за България да падне до края на годината

Вчера Кючюк поведе демонстрация във Виена, с настояване за Австрия и Нидерландия да преосмислят позицията си за България и Румъния до края на годината

Евродепутатът Илхан Кючюк е на посещение в Нидерландия, където се срещна с лидерите на либералните партии в страната. По време на срещата си с лидера на партия D66 – Роб Йетен, Кючюк обърна внимание на положителната оценка на Европейската комисия на напредъка, постигнат от България и Румъния. Евродепутатът представи данни и аргументира обосновано очакването на гражданите на България да станат част от Шенгенското пространство час по-скоро, като предостави и официална справка на МВР, съдържаща данни за охраняването на границите.

„Очакваме от Хага ветото да падне до края на годината, защото България отговаря на всички критерии и не заслужава това изключване. България е изпълнила всички формални условия за влизане в Шенген, прави реформи, които са свързани с нелекия дебат в НС, касаещ конституционните промени и върховенството на правото, въпреки че това никога не е бил обвързващ критерий. България е от изключителна важност за опазването на външните граници на ЕС. Страната разполага с добри системи за управление на границите, в активно сътрудничество по отношение на информационния обмен и оперативната работа с европейските агенции и съседните й страни.“, категоричен бе Кючюк.

На срещата Кючюк подчерта, че ДПС подкрепя евроатлантическото правителство в България, защото определените приоритети – влизането в Шенген и Еврозоната, са приоритети и на Движението. Евродепутатът заяви, че ДПС използва целия си потенциал, за да постигне тази държавна цел.

Предстои днес Илхан Кючюк да се срещне с Дилан Йешилгьоз, лидер на Народната партия за свобода и демокрация (VVD).

Вчера Кючюк поведе демонстрация във Виена, с настояване Австрия и Нидерландия да преосмислят позицията си за България и Румъния до края на годината. В австрийската столица българският евродепутат получи подкрепа от румънската либерална партия и от австрийските либерали.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски