Младежко ДПС подкрепи кандидата за кмет на Кубрат – Алкин Неби
февруари 6, 2017
Eвродепутатът Илхан Кючюк с инициатива в Международния ден на майчиния език
февруари 21, 2017

Илхан Кючюк:  Гражданските свободи съставляват основата на нашето общество и ние никога няма да отстъпим от тях

На събитие в Европейския парламент, представящо етнорелигиозните конфликти в Китай, евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк се обяви за пълно зачитане на свободата на изразяване и правата на малцинствата. Сред участниците бяха евродепутати, дипломати, служители на европейските институциите и представители на гражданското общество.

Специални гости на събитието бяха членове и симпатизанти на ДПС от Търговище и Бургас, които са на двудневна визита в Европейския парламент по покана на Илхан Кючюк. По време на посещението те имаха възможност да се запознаят отблизо с работата на институцията, да присъстват на лекция за историята и функционирането на Европейския съюз, както и да се срещнат и разговарят лично с българските евродепутати от Движението за права и свободи.

„За мен е изключителна чест да бъда домакин на днешното събитие, защото нееднократно съм заявявал, от тази висока трибуна, че моята страна България разполага с уникален етнически модел, който може да служи за пример дори и на глобален актьор като Китай. Днес повече от всякога е важно да фокусираме вниманието на света върху защитата на човешките права. И ние не трябва да спестяваме този въпрос на Китай, а с общи усилия, да изградим мост за по-голяма чувствителност към религиозните и езиковите права на всички етнически малцинства в страната.“, заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Според участниците в събитието Китайската народна република е постигна впечатляваш икономически растеж през изминалите години и играе важна роля на международната сцена, въпреки това, по отношение на зачитане правата на малцинствата страната има да извърви дълъг път. „Ето защо, призовавам европейските институции да напомнят редовно, че гражданските свободи съставляват основата на нашето общество и ние никога няма да отстъпим от тях.“, сподели Кючюк пред участниците в конференцията.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски