Кючюк към Туск: Единството е ключът за справяне с множеството предизвикателства, пред които е изправена Европа
септември 3, 2021
Илхан Кючюк: Съвременните демокрации ще принадлежат на гражданите
септември 12, 2021

Илхан Кючюк даде интервю за босненското издание klix.ba

klix.ba: Как виждате бъдещето на либералната идея в Европа и може ли тя да се справи с днешните предизвикателства в областта на сигурността, хуманитарните въпроси и здравето, особено предвид нарастващия натиск от десните партии в целия ЕС?

Илхан Кючюк: Европейският съюз днес – предвид пандемията на коронавирус, нарастващото въздействие на изменението на климата и след оттеглянето на Обединеното кралство, е изправен пред множество предизвикателства на много фронтове и не винаги е бил в състояние да отговори толкова бързо и координирано на подобни предизвикателства, както всички очакваме. Но ние, либералите, твърдо вярваме, че можем да постигнем повече, като работим заедно, отколкото като действаме поотделно и пандемията подчерта това. Крайно десните и националистическите партии могат да развеят националните си знамена и да разпалят страха, но често нямат отговорите на най -големите предизвикателства, пред които сме изправени днес и избирателите трябва да видят това.

klix.ba: Жозеп Борел наскоро подчерта идеята за формиране на въоръжените сили на Европейския съюз, като заяви, че ходът е неизбежен поради проблеми, свързани със сигурността, пред които е изправен ЕС. „Обнови Европа“ по някакъв начин подчерта тази идея още през 2017 г. Все още ли смятате, че формирането на въоръжените сили на ЕС е необходимост и какви предимства би донесло формирането на европейска армия?

Илхан Кючюк: Коментарите на върховния представител дойдоха в отговор на ситуацията в Афганистан, което не е точно голям успех за международната общност. Но вместо да призовава „Европейска армия“, той по -скоро размишляваше върху това как ЕС и неговите страни членки – много от които също са членове на НАТО – могат да разгърнат ресурсите си, за да реагират по-координирано в такива ситуации, така че може да повлияе положително на международните отношения, за да защити своите интереси. Държавите членки и ЕС като цяло трябва да поемат по-голяма отговорност за своята сигурност, а либералите да подкрепят общ подход на ЕС, когато е възможно, за стратегическите предизвикателства, пред които е изправена Европа днес.

klix.ba: Интеграционна ли е настоящата миграционна политика на ЕС или е просто резултат от баланс между два блока държави – тези, които подкрепят миграцията, и тези, които категорично се противопоставят на нея. В тази връзка Балканите всъщност не страдат ли най-много и по някакъв начин не се ли превръщат в задънена улица на миграцията?

Илхан Кючюк: Макар да е вярно, че управлението на миграцията на ЕС трябва да стане по-съгласувано и имаме нужда от нов общ подход към миграцията и общ ангажимент за интеграция, държавите членки запазват правото си да определят обемите на прием за хора, идващи от трети страни в търсене на работа, така че винаги ще бъде предмет на национален политически дебат. Искаме да видим нов подход, изграден върху нашите общи ценности за солидарност, човешки права и зачитане на върховенството на закона и ще продължим да настояваме за това.

klix.ba: Как гледате на развитието на либералната идея на Балканите, има ли място за прогрес и в каква посока и идеята, която популяризирате, има ли потенциал да стане доминираща в този регион? Как гледате на явлението – либералните партии на Балканите, които създават коалиции с партии, които може да не са идеологически основани на същите принципи. Това неизбежно ли е на Балканите?

Илхан Кючюк: Винаги има място за подобрения и ние винаги трябва да се стремим да популяризираме по-прогресивни и либерални идеи в нашата политика и, разбира се, бихме искали да видим още по -либерални политици, избрани в целия регион. Изборните коалиции стават все повече и повече политическа реалност тези дни поради съответните национални избирателни системи и броя на партиите, предложени за гражданите да гласуват, което според мен е много здравословно в демокрацията.
Много съм щастлив, че либералните партии в цяла Европа стават все по-важни участници при формирането на правителства и не само като млади партньори, но и като водещи коалиции и прилагащи либерални ценности и идеали на практика, точно както правят Един Форто и Наша Странка в Сараево.

klix.ba: Преди няколко месеца заедно с група народни представители изпратихте писмо до Жосеп Борел, в което критикувате отношението на Европейския съюз към Босна и Херцеговина. Кой всъщност смятате за най-големия проблем в отношенията между ЕС и Босна и Херцеговина и трябва ли Европа да промени подхода си към Босна и Херцеговина, като се има предвид, че е очевидно, че този начин на преговори не дава резултати?

Илхан Кючюк: Ние наистина се интересуваме от Босна и Херцеговина и вярваме, че бъдещето й принадлежи на Европейския съюз. Гражданите на Босна и Херцеговина са пострадали изключително много от етническия конфликт през 90 -те години и мисля, че е крайно време страната да направи голяма крачка напред по своя европейски път и много скоро да стане страна кандидатка. Но за да успеем в тази цел, искаме да видим конкретни реформи, които да са приобщаващи и с участието на цялото население. Европейският съюз са били винаги защитава принципите на плурализъм, приобщаването и откритост на политическите процеси. Това преминава през функционираща гражданска демокрация и преодоляване на болезненото минало на Босна и Херцеговина. В този смисъл нашата мисия е да имаме водеща и активна роля в улесняването и подпомагането на изпълнението на 14 -те ключови приоритета, предлагайки на страната ясен път към перспективата за постигане на статут на кандидат.

klix.ba: През последните няколко месеца станахме свидетели на влошаваща се политика, насочена към разпадането на БиХ. Тези политики имат подкрепата както на страните от региона, така и на някои части на ЕС. Засилването на тези политики знак ли е, че в момента частта от Европейския съюз, която подкрепя подобни действия, има много по -проактивен подход в сравнение с този, който изрично се противопоставя на разделението на БиХ?

Илхан Кючюк: Наскоро през юни, заедно с колегите от Европейския парламент, представляващи всички държави от Европейския съюз, приех с много голямо мнозинство доклад, изразяващ силната подкрепа на ЕС за суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Босна и Херцеговина. В този доклад ние също припомнихме, че пътят към членство в ЕС зависи от устойчив мир, стабилност и смислено помирение, което стои в основата на демократичния и мултикултурен характер на Босна и Херцеговина. Ние либерали са силни поддръжници на интеграцията на страната в ЕС, но разбираме, че остава много повече, че трябва да се направи и реформи, които трябва да бъдат направени. Ето защо с удоволствие се свързваме с нашите либерални партньори Наша странка.

klix.ba: И накрая, интересувам се от вашето мнение, както и от мнението на групата в Европейския парламент, която представлявате относно инициативата „Отворени Балкани“, която понастоящем включва Сърбия, Северна Македония и Албания. Според вас подобна инициатива е крачка напред към ЕС или част от интеграционен подход?

Илхан Кючюк:  Регионалните инициативи за по -нататъшно сътрудничество между страните са важни за бъдещата интеграция на тези страни в ЕС. Важно е също, че тези инициативи са в съответствие с правилата на ЕС или са координирани с Европейската комисия, за да се приложат мерки за ранна интеграция в контекста на преразгледаната методология за присъединяване към ЕС. Видяхме обаче, че някои страни изразиха несъгласието си на глас, докато други не се присъединиха към инициативата „Отворени Балкани“. За мен лично тази инициатива може да бъде много значима за региона и да разгърне пълния му потенциал, ако всички държави от Западните Балкани се присъединят към нея.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски