Илхан Кючюк се срещна с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в Брюксел
февруари 3, 2022
Илхан Кючюк откри „Месеца на Америка“ с лекция за трансатлантическото сътрудничество
февруари 7, 2022

Илхан Кючюк: Да почетем Гоце Делчев заедно, олицетворява всичко, за което се е борил

Евродепутатът и постоянен докладчик Илхан Кючюк почете 150-та годишнина от рождението на Гоце Делчев, като поднесе венец на паметника му в Скопие.

„Минали събития и личности се помнят заради въздействието, което са оказали върху обществото и живота на хората. А Балканите са регион наситен от исторически събития и ние трябва да се гордеем с нашите герои, защото те са дали много на Европа и света. Такъв е и Гоце Делчев, неуморим радетел и революционер, дал живота си за свобода и равенство. Да имаме сърце на благодарност към неговите дела и да го почетем заедно, олицетворява всичко, за което той се е борил.“ , коментира Кючюк.

По-късно през деня той взе участие в откриването на представителството на Българската телеграфна агенция (БТА) в Северна Македония, на коя участие още взеха от българска страна – външният министър Теодора Генчовска, заедно със зам.-министър Велислава Петрова. От страна на Република Северна Македония присъстваха министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и зам.-министърът на външните работи Фатмире Исаки.

„Това е един хубав ден за българо-македонските отношения, защото добрите примери излизат на преден план, а вярвам, че те са разковничето за разрешаването на двустранните въпроси. Ние нямаме интерес да изграждаме допълнителни стени между държавите ни, а напротив.  Договорът между МИА и БТА е партньорство по европейски стандарти, което ще предостави възможност за обмен на солидна и достоверна информация, с която хората да научат повече едни за други.“, коментира Кючюк.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски