„Обнови Европа“ подкрепя европейското бъдеще на Северна Македония и осъжда атаките на анти-европейци срещу евродепутата Илхан Кючюк
юни 21, 2023
Илхан Кючюк: Европейският съюз е силен, защото има ценности
юни 27, 2023

Илхан Кючюк: Демократичните сили трябва да изграждат образа на България в ЕС

„Сигурността ще бъде ключовата тема на тези европейски избори. И тя няма как да не върви ръка за ръка с по-голямата автономия, защото по-голяма сигурност значи по-голяма автономия и стъпки в глобалните дела на ЕС. Докато ние в България не разберем механизмът за функциониране на ЕС, няма как Съюза да работи за нас. Демократичните сили трябва да защитават европейската интеграция на България и да работят за големия международен образ на България, който се свързва с двата големи приоритета – Шенген и Еврозоната.“, заяви Илхан Кючюк по време на събитието за размяна на мнения на АЛДЕ –„Към избори за Европейски парламент през 2024 г.“.

Кючюк подчерта, че на предстоящите европейски избори ще сме свидетели на класическата дилема – европейско срещу национално. По думите му другата ключова тема ще бъде сигурността. И тя няма как да не върви ръка за ръка с по-голямата автономия на ЕС и стъпки в глобалните дела на Съюза.

„Това може да се случи, когато се потърсят начини как продоволствената сигурност да бъде до голяма степен и европейски проблем, въпросите на доставка на медицински капацитет, стратегически суровини, видяхме липсата по време на пандемията. Това може да стане с повече европейски решения.“, подчерта Кючюк.

На срещата присъства председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който приветства гостите в началото на събитието и със загриженост подчерта: „Глобалният ред е на кръстопът между демокрацията и авторитарни режими. Свидетели сме на популизъм, който разчита на лъжата, противопоставянето, разделението, омразата, принудата и цензурата, за да ограничава политическите, гражданските и човешките права и свободи. Наблюдава се нарастващо разочарование от демокрацията и все по-голямо привличане към радикалната „ефективност“.“

Предвид предстоящите избори през 2024г., събитието предостави уникална възможност на гражданите да изразят мнението си за въздействието на разширяването върху демокрацията, правата на човека и икономическия просперитет и за това как либералите следва да оформят визията за обединена и приобщаваща Европа.

На събитието присъстваха зам.-председателят на НС Филиз Хюсменова, зам.-председателите на ДПС д-р инж. Хасан Азис и Станислав Анастасов,  народните представители доц. д-р Джевдет Чакъров,  Ализан Яхова, Марио Рангелов,  Севим Али, Фатме Рамадан, Дженал Топалова, Анджей Джандев, Павлин Кръстев, Елван Гюркаш и Осман Мурадов и председателят на Младежко ДПС и народен представител Сезгин Мехмед.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски