Лютви Местан: Европа ще види Родопа благодарение на нас
май 20, 2014
Пресконференция на ДПС- Избори за ЕП 2014 г.
май 26, 2014

Илхан Кючюк: Европа в България е постижима кауза

Защо избрахте да се включите в листа на ДПС в евроизборите, а не за българския парламент?

Първо, нека внесем едно уточнение. ДПС е либерална партия, която структурите по места предлагат кой да бъде народен представител и кой да бъде представител в Европейския парламент. Това е може би най-демократичния принцип спазван от 1991 година до днес от българска партия. След номинация е въпрос на личен избор и отговорност човек да приеме предложението на хората. При номинацията на 28 областни структури от страната щеше да е предателство да не отговоря на очакванията на симпатизантите на партията ни.

С какво кандидатската листа на ДПС е по-добра от тази на останалите партии, които се борят да вкарат свои представители в ЕП?

Вие лично какви разлики отгкривате? Доста са нали така. Погледнете експертността на нашата листа като начало. Вгледайте се в човешките качества на всеки един от нас. Повече от достойни представители на страната ни в Брюксел са всички кандидати. Бих искал да споделя и опита на водача на Филиз Хюсменова, министър Искра Михайлова, зам.министър Неджми Али, Станислав Анастасов – мой приятел, спирам до тук защото ще ми отнеме доста време, а и на вас цяла страница, за да изброявам позитивните качества на кандидатите на ДПС за европейския парламент. Добавете към тези чудесни колеги и концепцията ни за европейско сътрудничество и развитие на нова Европа. Предизвикателствата пред съюза са повече от големи и никак не е без значение как националните представителства от съответните страни защитават интересите на своите граждани. Погледенете и кампанията ни по регионите и малките населени места в България. Ето затова ние имаме самочувствието да сме с листа и кампания на ниво.

Оцеляването на правителството се обвързва с резултатите на БСП и ДПС, очаквате ли то да падне, да има предсрочни парламентарни избори?

Намеренията на определени политици за предизвикване на предсрочни избори заявени публично са само вербални. Запознатите с парламантарната практика знаят, че за падане на правителство е необходима санкция на парламента. Не мога да коментирам неоснователни твърдения и по този начин да им давам храна и живот. Виждате социалната политика започва да дава резултат. Примиерът забелязва и раздвижване на икономиката в страната. След толкова години непрофесионално управление рестартът на икономиката е трудна работа. Нека все пак бъдем реалисти, а не фантазьори.

Притеснявате ли се, че вотът ще бъде опорочен от фалшификации и купуване на гласове?

Тези притеснения са за всички участници с чисти намерения в изборите за европейски парламент. Избирателите ни са хора от народа. Честни и почтени работници, които страдат от подобни практики. Всъщност вие много добре знаете, кои са обичайните заподозрени за купуването на гласове. Те не са променили нечистоплътните си намерения. Само променят методите за купуване на гласове. В този смисъл всички в партията имаме своите чисто човешки опасения от порочната практика. Въпреки това сме готови да реагираме при всеки опит за измама. Бъдете уверени, че гражданите постепенно придобиват култура за притивопоставяне на купуването на гласове.

Вашата прогноза – колко депутати ще има ДПС в ЕП след 25 май?

Прогнозите да оставим на социолозите.Предпочитам да се фокусирам в последните часове на кампанията, отколкото да залитам в прогнози. Ние имаме цел да постигнем отличен резултат и се стремим към него. В едно отговорно състезание надпреварата е до последната минута. Тогава и само тогава могат да правят анализи и оценки. Ние тук на нашите ширини сме царе на политическата лакардия и празнословие. Моето лично възпитание ако щете дори не ми дава мира до последната секунда на кампанията. После идва още по отговорното – работата в Брюксел в интерес на българските граждани.

Един от проблемите на обединена Европа е младежката безработица. Как ще се включите в нея като евродепутат?

На този въпрос отговорът е кратък – лостовете за влияние в парламента на Европа са част от общата политика на партиите от либералния алианс. Бъдете сигурни, че това е правило и кауза за мен.

Като председател на Младежко ДПС как оценявате дейността на структурите в Габровска област и по-конкретно на тази в Севлиево? Вълнуват ли се младите хора от предстоящите избори или политиката не ги интересува?

Младите хора са образовани в региона и е огромно предимство за тях да бъдат част от най-бързо развиващата се младежка партийна организация в страната. Не забравяйте и факта, че това е моя роден град. Тук и стените помагат както казват феновете на спорта. И като казах спорт, тези млади хора разбират състезанието избори за европейски парламент като феър плей. Състезанието с пилитика близки до избирателите се печели от всички нас.

Вашият призив към гласоподавателите в България? Защо е важно хората да излязат и да гласуват на 25 май?

Ние сме партия на ангажиментите, а не на обещанията“, това обяви председателят на ДПС Лютви Местан на и думите му са факт от позиция на отминаващото време. В този смисъл е повече от ценно хората да имат представители в Европа, които държат на думата си. Накратко казано: Европа в България е постижима кауза, началото е дадено през 2007 година, сега е момента да покажем, че сме истински ангажирани, за да могат нашите приятели и симпатизанти да имат самочувствието на европейски граждани не само на думи.

в.Росица | 23.05.2014 г.