Илхан Кючюк: Майските събития задължително трябва да влязат в учебниците по история на България
май 22, 2017
АЛДЕ с остра резолюция за участието на крайни националисти в правителството на България
юни 4, 2017

Илхан Кючюк: Европа да прояви нулева толерантност към власт, която се гаври с паметта на невинни жертви

В България се случват събития, които са посегателство върху паметта на жертвите на Холокоста, смята Кючюк

02 юни 2017 г., София – „За съжаление, 72 години, след като моята родина успя да спаси еврейската общност в страната по време на Втората световна война, в България се случват събития, които са посегателство върху паметта на жертвите на Холокоста.“

Това заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк в изказването си в пленарна зала след гласуването на резолюцията за борба с антисемитизма.

„Гласувах за, защото тази резолюция изпраща силен сигнал към демократичната общност по света. И той е, че никой не заслужава да бъде малтретиран и дискриминиран на база етническа и религиозна принадлежност, цвят на кожата или сексуална ориентация. Хората с еврейски произход са най-изстрадалите в новата история на Европа и като гражданин на Република България съм истински горд, че моята родина успя да спаси еврейската общност в страната по време на втората световна война“, заяви още Кючюк.

„Тотално неприемливо е случващото се в родината ми днес. Преди броени седмици новото българско правителство назначи заместник-министър, който бе уличен със снимка, на която демонстрира нацистки поздрав. След което, вицепремиерът на натовска и европейска България Валери Симеонов отговори, че през 70-те години на миналия век го били завели в лагера „Бухенвалд“ и заяви: „Като се замисля, кой знае какви майтапчийски снимки сме си правили там“. И за да е пълен цинизмът, този човек бе назначен за председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси“.

Още тогава евродепутатът Илхан Кючюк определи случващото се като „огромно петно върху европейския облик на България“ и апелира към премиера Бойко Борисов да се освободи от воденичния камък на национализма.

„Бия камбаната и призовавам Европа да прояви нулева толерантност към власт, която се гаври с паметта на невинни жертви“, добави Кючюк в изказването си пред Европейския парламент.