Илхан Кючюк: Европейският акт „Магнитски“ не бива да се превръща в инструмент за свръхрепресия
юли 7, 2021
Илхан Кючюк от Велико Търново: Конкурсът догодина ще се проведе с ученици от България и Република Северна Македония
юли 19, 2021

Илхан Кючюк: Европа се нуждае от бързи решения, за да играе ключова геополитическа роля

Според евродепутата Конференцията за бъдещето на Европа ще бъде успешен инструмент по демокрация, ако се превърне в устойчив механизъм, но България отново е извън дебатите заради липсата на представители от националния парламент

Евродепутатът и съпредседател на европейските либерали Илхан Кючюк взе участие в дискусията „Как да се чуе гласът на гражданите чрез Конференцията за бъдещето на Европа?“. Събитието се проведе на живо в зала 10 на НДК и бе организирана в три части – информативна, дискусионен панел с евродепутати и дискусия с представители на граждански организации. Целта на събитието е да запознае широката публика и заинтересовани страни с Конференцията за бъдещето на Европа и да насърчи гражданите да вземат активно участие в нея.

Като член на работната комисия „Европа в света“ Илхан Кючюк обърна сериозно внимание на темата за ценности, права на човека и върховенство на закона.

„Въпросът дали Европа може да бъде ефективна, намира отговора в решенията на първо място на големите политически въпроси и впоследствие на всички останали. Интересът както на България, така и на ЕС е да има ясна координация между институциите, за да може Европа да играе ключова геополитическа роля. В Конференцията за бъдещето на Европа има смислени аргументи и дигиталната платформа дава шанса за нова демокрация, която ще бъде успешна, ако се превърне в устойчив механизъм. Европа трябва да намери своя нов облик и да се постави ясни цели за промяна. Дължим този разговор на българските граждани и на България, за да се опитаме да европеизираме диалога. Сега е времето за взаимодействие между българския парламент и ЕП, но за съжаление към момента България все още няма своите 4-ма представители от националния парламент в Конференцията за бъдещето на Европа. По този начин се отказваме сами от правото си да участваме във вземането на решения.“, заяви Кючюк по време на дискусията.

Дискусията се проведе в хибриден вариант, а модератор на събитието беше журналистът Милена Милотинова.

Припомняме, че евродепутатът Илхан Кючюк даде старта на българското участие в Конференцията за бъдещето на Европа със собствено събитие, което се проведе през май тази година. Онлайн форумът „Европа на гражданите: Конференцията за бъдещето на Европа“ предизвика голям интерес у аудиторията и заради актуалните теми, които бяха дискутирани от зам.-председателя на Комисията по демокрация и демография Дубравка Шуица и Ги Верхофщад съпредседател на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски