Илхан Кючюк: Демократичните сили трябва да изграждат образа на България в ЕС
юни 22, 2023
Илхан Кючюк пред либералните лидери: През есента България трябва да е в Шенген
юни 29, 2023

Илхан Кючюк: Европейският съюз е силен, защото има ценности

Евродепутатът Илхан Кючюк посрещна посетителска група от България, в рамките на която студенти и ученици от три града посетиха Европейския парламент. Групата включва студенти от Кърджали и Благоевград и ученици от гр. Видин, спечелили ежегодния конкурс „Мечтите на Венци Станев“.

По време на визитата гостите се запознаха отблизо с функционирането на Европейския парламент и имаха възможността да присъстват на лекцията на Илхан Кючюк. Лидерът на европейските либерали коментира теми от политическата обстановка в Европа и България.

„На предстоящите европейски избори голямата тема ще бъде сигурността и разширяването на ЕС в посока Западни Балкани и както стана ясно, след руската агресия, в посока Украйна и Молдова. Заедно с това ще се търси отговора на въпроса дали Европа може да бъде по-самостоятелна. Това ще бъдат темите, които ще занимават европейското гражданско общество.“, категоричен бе Кючюк.

По думите му през годините се е превърнало в дефект във вътрешната политика на България да се говори за ЕС, само когато страната има нужда от подкрепа и солидарност. А Съюза трябва да се приема като пространство, което приобщава, защото колкото повече се говори за ЕС като част от вътрешната политика на България, толкова повече се придава смисъл на членството ни.

„ЕС е среда, която търси общи допирни точки, място, в което всеки търси консенсус, така че интересите да намерят пресечна точка с ценностите. Щом толкова дълго време европейската идея се е съхранила и се развива на базата на компромис, то това е правилният път. ЕС е силен, защото има ценности.“, каза Кючюк пред гостите от България.

Споделяйки опита си в ЕП и говорейки за дейностите и задълженията си като евродепутат, Илхан Кючюк обърна внимание на процесите, които се случват в ЕС, след поредицата от предизвикателства в последните години.

Според Кючюк, когато политиците не знаят правилните отговори на някои въпроси, правилната стъпка е да се обърнат към гражданите и да потърсят гледната точка на обществото. Това се случи и с Конференцията за бъдещето на Европа, която беше един добър пример за включването на гражданите в процесите по вземане на решения.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски