Илхан Кючюк е финалист в международния конкурс “Иновации в политиката 2017″
октомври 24, 2017
Илхан Кючюк се срещна с представители на гражданското общество на Узбекистан
ноември 28, 2017

Илхан Кючюк: Езикът на омразата на „патриотите“ няма да помогне за членството на България в Шенген

Интервю на Лиляна Клисурова за в. 24 часа

Г-н Кючюк, миналата седмица шефът на евролибералите Ханс ван Баален разкритикува участието на националистите във властта и го обвърза с приемането ни в Шенген. Доколко бе сериозен и може ли наистина коалицията на ГЕРБ с ОП да попречи на държавата ни за Шенген?

Не можем да поставяме под съмнение думите на председателя на АЛДЕ и това доколко е бил сериозен. Освен че разкритикува участието на националистите във властта, той беше и пряк свидетел, когато в Народното събрание група народни представители от така наречените „Обединени патриоти“ си позволиха да използват езика на омразата в най-грубата му форма. Те поругаха повече от половин милион български граждани, като заявиха „тия депесарски тахтаби, които щъкат нагоре-надолу, много миришат. Те са тахтаби, които излязоха от дупките си и вонят! И да внимават, защото можем да ги смачкаме!“ Представете си след такова изказване какво послание ще отнесе председателят на АЛДЕ до своя премиер Марк Рюте и останалите шест премиери на либералите в Европа. Месилите ли, че това ще помогне за членството на България в Шенген?

Как приемат по принцип колегите ви в Европа участието на националисти в българското правителство, след като тенденцията в много държави е те да бъдат изолирани?

Участието на националистите в правителството поставя под въпрос ценностите, към които страната се е ангажирала при присъединяването си към ЕС. Нещо повече, то рискува да подкопае провеждането на успешно българско председателство на Съвета на ЕС. Прави впечатление, че и в Европа са притеснени от този факт, особено след проведените избори в Холандия, Франция и Германия, където националистите бяха изолирани. Ако нашият премиер иска да прояви държавническо мислене и европейско лидерство, то той трябва час по-скоро да се отърве от тяхното участие във властта. Не мислете, че това е просто някакво политическо говорене на представителите на ДПС. Тази седмица колега от  Швеция, представител на различно политическо семейство от моето, инициира процедура по задаване на писмен въпрос до ЕК. Въпросът директно визира участието на крайните националисти и участието им в управлението на страната и как българското председателство ще гарантира защитата на основните човешки права и свободи? Колегата изразява изключителна загриженост относно езика на омразата, който се използва от представители на българското правителство. Вероятно тази инициатива ще събере доста широка подкрепа.

ДПС поиска оставката на вицепремиера Валери Симеонов, но такава явно няма да има. Какво ще последва? Вот на недоверие ще инициирате ли?

Нашата парламентарна група самостоятелно не може да инициира вот на недоверие, но може да водим разговори по този въпрос. Лошата новина е не толкова, че може да има такъв вот, а че няма секторна политика на това правителство, която да не заслужава вот на недоверие. Що се касае до оставката на Валери Симеонов, за нас този човек няма моралното право да представлява европейска България, в която мирно съжителстват български граждани от различни етноси и вероизповедания. Ние ще настояваме за неговата оставка всеки ден, защото вярваме, че етническият мир и  толерантността са сред най-висшите достижения на българската демокрация. Национализмът и езикът на омразата нямат място в българското общество. Те подкопават бъдещето на българските граждани, които все повече ще трябва да живеят в един толерантен и диалогичен свят.

Колко ще оцелее този кабинет? Очаквате ли промени – лидерът ви Мустафа Карадайъ даде знак, че ДПС е готово да подкрепя това управление дори без да участва в него?

ДПС нееднократно е доказвала през годините, че е национално отговорна партия и може да подкрепя политики в интерес на българските граждани без задължително да участва в управлението на страната. За съжаление, това към настоящия момент няма как да се случи, защото в правителството участват хора, които не градят нашето бъдеще, а безотговорно го рушат. Съдбата на кабинета е в ръцете на министър-председателя Бойко Борисов. Той трябва да реши като какъв иска да бъде запомнен от историята.

Предстои българското председателство на ЕС – какви трябва да бъдат приоритетите на страната ни за тези 6 месеца? Ще бъде ли постигната амбициозната цел на България да постави във фокуса на ЕС членството на Западните Балкани?

Личното ми мнение е, че България трябва да се фокусира върху 2 приоритета. Радвам се, че Западните Балкани ще бъдат поставени на фокус. Бих желал да припомня, че още в началото на 2015 г. ДПС настоя председателят на Комисията г-н Юнкер да преосмисли своята позиция за разширяване на Съюза. Тогава ние предложихме резолюция за интеграция на Западните Балкани до всички членове на партия АЛДЕ, която беше приета с голямо мнозинство. Само преди броени дни и на Конгреса на Европейската либерална младеж в София беше приета резолюция за интеграцията на Западните Балкани по предложение на Младежко ДПС. Смятаме, че ЕС не трябва да се капсулира и да затваря вратите пред бъдещи членки. Западните Балкани са част от Европа и ще продължим да призоваваме ЕС да демонстрира силна политическа подкрепа за европейската перспектива на региона. Нещо повече, вярваме, че България може да изиграе много важна роля с уникалния си етнически модел.

Вторият приоритет за който трябва да настояваме, е продължаване на политиката на сближаване на ЕС. Ние сме категорични, че кохезионната политика е необходима, защото има съществени различия между отделните региони на ЕС и ще настояваме за нейното продължаване през следващия програмен период.

Премиерът Борисов изрази опасения, че южният фланг на НАТО – българо-турската граница, създава поводи за притеснения, след като цяла Европа влоши отношенията си с Анкара. Какво следва да предприеме Европа в контекста на общата европейска сигурност?

Турция е член на НАТО от 1952 г., има втората по големина армия в алианса и се предполага, че с нея трябва да имаме много солидно сътрудничество в сферата на сигурността и отбраната. Мисля, че към момента това е така. От друга страна, ние се нуждаем от обща европейска отбрана, защото няма смисъл да имаме 27 различни армии (след напускането на Великобритания на ЕС), които не работят в синхрон. Това е скъпо, неефективно и недостатъчно, за да бъде ЕС глобален актьор на международната сцена. Европа е най-засегната от конфликтите по нашите гранични райони и не можем да разчитаме за своята охрана само на нашите партньори. Бъдещата европейска отбрана трябва да оперира в пълен синхрон с НАТО, който да продължава да бъде крайъгълен камък на евроатлантическата архитектура за сигурност.

В София се проведе конгрес на Европейската либерална младеж, а догодина, по време на председателството, ще сме домакини на най-висшия форум – конгреса на АЛДЕ, което е признание за ДПС. С какво заслужихте точно столицата ни да бъде избрана за това заседание?

Мисля, че председателят на АЛДЕ Ханс ван Баален го формулира много ясно по време на една от изявите си в България. А то е, че ДПС е ценностна, демократична и  проевропейска партия. Ние с гордост заявяваме, че сме част от европейското семейство и имаме компетенциите и самочувствието да участваме в задаването на дневния ред на Европа. За нас Европа е идея, която трябва да бъде разказвана навсякъде и по всяко време, а не прашна книга, която трябва да се препрочита само при конюнктурна нужда. ДПС целенасочено инвестира в своя международен образ. Само ще припомня, че освен моята позиция като заместник-председател на АЛДЕ партията, г-жа Хюсменова е зам.-председател на АЛДЕ групата, г-жа Михайлова е председател на Комисията по регионална политика на ЕП, а г-н Чакъров е дългогодишен член на бюрото на Либералния интернационал. Нито една българска партия не е имала толкова силно международно представителство. Ние гледаме на тези позиции като на стратегически ресурс на България.

Получихте почетния знак на Севлиево – за какви заслуги ви отличиха?

Изключително съм благодарен за това признание, което идва за приноса ми за работата с младите хора в общината. За мен то е много специално, защото идва точно от Севлиево – моят роден град. Младите хора трябва да знаят, че когато човек има желание да работи, когато целите му се простират далеч, постепенно нещата се случват. Винаги съм искал да се занимавам с полезни за хората дейности и съм щастлив, че имам тази възможност. Важно е човек да вижда смисъл от работата си и аз се радвам, че при мен е точно така. Това отличие е колкото за мен, толкова и за всички младежи, с които работим.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски