Илхан Кючюк пред либералните лидери: През есента България трябва да е в Шенген
юни 29, 2023
Членството на Украйна в НАТО е единствената действаща гаранция за сигурност
юли 6, 2023

Илхан Кючюк: ЕС е пример за политика на консенсуса, от който можем да се поучим

„ЕС е пример за политическата култура на консенсуса, от който можем да се поучим, но в България това не се разбира и се залага на конфронтацията.“, каза Кючюк пред гостите от България, които посетиха белгийската столица по покана на евродепутата.

Лидерът на европейските либерали посрещна днес в Европейския парламент посетителска група, включваща членове и симпатизанти на ДПС от Варна и Венец. По време на визитата гостите се запознаха отблизо с функционирането на Европейския парламент и имаха възможността да се срещнат с българския евродепутат. Лидерът на либералите коментира теми от политическата обстановка в Европа и страната.

„В последните години Европейския парламент придобива повече влияние и се превръща все повече в традиционен парламент, отколкото асамблея както е в началото на съществуването му. Той е изключително гъвкава, отворена към гражданите институция, която има амбицията да променя себе си и цялата система. С течение на времето критиците на единодушието в Съвета стават все повече и това е съвсем нормално, защото когато само една държава не е съгласна и има право да наложи вето, промяната не може да бъде осъществена. Процесите в ЕС трябва да се управляват компетентно, а не просто като лоялно съюзничество, със създаване на мнозинства по кадрови и финансови въпроси. От друга страна обаче ЕС може да служи като пример за политическата култура на консенсуса, но в България това не се разбира и се залага на конфронтацията.“, каза Кючюк.

Лидерът на АЛДЕ сравни белгийския пример за различия между общностите с многообразието в Европейския съюз и бе категоричен, че Съюза е пример за компромис и единство в многообразието.

„Белгийският пример на различията между общностите, които живеят в тази държава илюстрират и сложността на Европейския съюз. Всеки иска да намери място под шапката на ЕС, където едни търсят икономически ползи, други търсят ценности, трети търсят възможности ЕС да стане геополитически играч с по-амбициозни идеи. ЕС е пример за компромис и многообразно съжителство на различията.“, каза Илхан Кючюк.