Илхан Кючюк спечели отличието „Евродепутат на годината“ в категория „Култура и медии“
март 21, 2018
Илхан Кючюк започва работа по интернет портал за проблемите на българските граждани след Брекзит
април 16, 2018

Илхан Кючюк: ЕС не трябва да бъде брюкселска администрация, а отговорен към гражданите политически съюз

Евродепутатът бе домакин на конференцията „ЕС в търсене на смисъл“

 04 април 2018 г., София – Икономическа, финансова, демографска, миграционна – всички тези кризи могат да бъдат преодолени, с изключение на една – кризата на ценностите на ЕС. Преди 60 години основателите на Европа избраха да да обединят континента със силата на закона вместо със силата на оръжието. Дискусията на дневен ред днес не е за или против Европа. Никой не подлага на съмнение постиженията на ЕС. Но пред него стои въпросът за промени – в политиките, в начина на вземане на решения, в лидерството. За да се првевърне ЕС от брюкселска администрация в реален политически съюз, който решава проблемите на европейските граждани. Бездействието и мълчанието подхранват популизма и ксенофобията.“

Това заяви Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от Групата на Алианса на либералите и демократите за Европа, откривайки конференцията „ЕС в търсене на смисъл“. Събитието, организирано от българския евродепутат, се проведе на 4 април (сряда) в Информационното бюро на Европейския парламент в България. 

В откриването участие взе и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. По думите му Европейският съюз не трябва да се капсулира и да затваря вратите пред бъдещи страни членки. „Западните Балкани са част от Европа и ние ще продължим да призоваваме Европейския съюз да демонстрира силна политическа подкрепа и ангажираност за европейската перспектива на региона. Вярваме, че на Балканите може да сработи уникалният етнически модел на България, чийто идеолог и стратег е почетният председател на ДПС – д-р Ахмед Доган“, каза Карадайъ

„Съюзът не може да продължава да функционира на принципа от „елити за елити”. И това поражда големия демократичен дефицит“, каза още Кючюк. 

Според него ЕС се нуждае от дълбоки институционални промени и това няма как да се случи, когато има подмяна на политическата легитимност, докато назначените са по-силни от избраните и докато бюрокрацията изяжда идеите и води до криза на идеи. „Имаме нужда от визионери, които да знаят как ще изглежда ЕС след  20, 30, 50 години, а не само до края на един или друг мандат“, категоричен е евродепутатът.  

„Съюзът е на кръстопът, затова и са толкова големи очакванията към Българското председателство. Започна разговорът за Многогодишната финансова рамка, преговорите  за Брекзит са в своята ключова фаза. Брекзит сам по себе си е една огромна трансформация за ЕС – това е държава, която се застъпваше за политиката на разширяване и развитие, за политиката за борба с климатичните промени, иновации и образование; между 12 и 15 млрд. евро годишно е недостигът в бюджета на ЕС, на който се оценява излизането на Великобритания от ЕС. Изключително важно е страната да остане част от научните и образователните програми („Еразъм+“ и „Хоризонт“). ЕС трябва да бъде изключително сензитивен към правата на европейските граждани във Великобритания и правата на британските граждани в Европа. Аз ще  продължавам да се вглеждам в социалните, икономическите и обществените промени, които  предстои да настъпят и се отнасят до съдбата на нашите сънародници, учещи и работещи във Великобритания (приблизително 140 000 заети лица, около 7000 студенти).“ 

В първата част на конференцията участниците обсъдиха темата „ЕС – интеграция или дезинтеграция в светлината на криза“. Участие взеха д-р Кристофър Бикъртън (лектор в Куинс Колидж, Университет Кеймбридж), Даниел Кадик (програмен директор на фондация „Фридрих Науман за свобода“ за Югоизточна Европа) и Евелина Славкова (социолог и политически анализатор, Изследователски център „Тренд“). Панелът бе модериран от Жулиета Пенева, директор на фондация „Силна Европа“.

Втората част на конференцията бе фокусирана върху Брекзит. Лектори в нея бяха д-р Джули Смит (член на Камарата на лордовете на Обединеното Кралство, директор на Европейския център към Университет Кеймбридж), Оливие Кадик (член на Сената на Република Франция) и Мелиса Родригес (член на Конгреса на депутатите на Кралство Испания); модератор – Зинаида Златанова (вицепремиер на Република България (2013 – 2014), Либерален институт за политически анализи).