Илхан Кючюк пред БНТ: ЕС продължава да има политика, която не е адекватна на съвременните условия
юни 24, 2016
Илхан Кючюк: Изправени сме пред уникалния шанс за обединение на остров Кипър
юни 29, 2016

Илхан Кючюк: ЕС трябва час по-скоро да се реформира

Илхан Кючюк от Либералния алианс (ДПС) в ЕП, който защитава проевропейската позиция в дебата. (© European Parliament - Audiovisual Unit)

Илхан Кючюк от Либералния алианс (ДПС) в ЕП, който защитава проевропейската позиция в дебата. (© European Parliament - Audiovisual Unit)

Илхан Кючюк от Либералния алианс (ДПС) в ЕП, който защитава проевропейската позиция в дебата.
(© European Parliament – Audiovisual Unit)

Автор: Кристиян Луканов. Интервюто е публикувано в Informo.bg 

Как ще се отрази излизането на Великобритания от ЕС, в частност и на такива по-малки държави като България, Румъния и Гърция?

Решението на британците ще се отрази върху целия Европейски съюз, включително и за по-малките държави, които са част от големия Европейски съюз. Тук не можем да говорим за малки и големи държави, тук говорим за държави, които участват в един обединен Европейски съюз. Иска ми се да говорим по-скоро за евентуалните сценарии. Сценарият Норвегия не е добър за Великобритания и аз имах възможността вече да говоря на няколко пъти за него. Наскоро имахме възможността да чуем и премиера на Норвегия, който каза че норвежкия сценарии не е полезен за гражданите на Норвегия и той няма да бъде полезен и за гражданите на Великобритания. Бидейки част от свободното движение на стоки и капитали, Норвегия е задължена да имплементира на 75% вътрешното си законодателство с разпоредбите на Европейския съюз, с общностното право. В този смисъл това решение на британските граждани задълбочава проблемите пред Европейския съюз, но е и възможност да се дискутират в по-голяма степен големите европейски предизвикателства. Няма лесни решения и час по-скоро европейските лидери трябва да седнат заедно и да начертаят пътна карта за бъдещето на Европа.

Вие лично изненадан ли сте от резултата на референдума?

Очакван резултат, аз лично имах възможността да бъда във Великобритания в продължение на два дни. Всяка политическа сила и в двата лагера, за оставане и за излизане от ЕС, имаха своите аргументи. И тези аргументи стоят на масата на европейските лидери. Те поставят много важни въпроси за бъдещето на Европейския съюз и за неговото реформиране. Не можем да имаме Европейски съюз на много скорости. Не можем да имаме Европейски съюз, който е на 28 държави, които мислят по големите глобални предизвикателства по 28 различни начина. Европейският съюз трябва да има адекватни действия, които да отговарят на съвременните геополитически и икономически очаквания, както и на всички граждани в ЕС, в това число и на България. България трябва да има значителна роля при провеждането на тези реформи.

Очаквате ли този резултат да доведе до евентуално разпадане на самата Великобритания, защото виждаме, че резултатите са различни за всяка държава в Обединеното кралство? В Шотландия и Северна Ирландия резултатите са за оставане в ЕС.

Възможни са и такива сценарии. Шотландия поставя много остро въпроса чрез своите политически лидери. Поставя се и въпросът какво ще бъде политическото бъдеще на Гибралтар. Много важен въпрос. 90% от гражданите на Гибралтар гласуваха за оставане в ЕС. Поставя се въпросът и дали ще има следващ референдум в Шотландия. Дали този референдум няма да доведе и до други референдуми, говори се за референдум в Каталуния от известно време. Тоест резултатите от референдума ще създадат нови параметри за правене на политика, не само в самата Великобритания, но и в другите европейски държави. Създават се много въпроси, на които ЕС няма адекватни отговори, и това е проблемът. Ние правим политика на следване на случилото се, а не на изпреварването му.

Дейвид Камерън подаде оставка, очакван ход ли е за вас и правилен ли е? 

Единственият възможен в такива случаи, защото той се бореше за оставането на своята страна в ЕС. След резултата на гражданите на Великобритания, това е единствения възможен политически ход. Добрата новина за Великобритания е, че Дейвид Камерън не прибърза с решението си и даде възможност за преосмисляне на много от допуснатите грешки в следващите три месеца. Това ще даде една по-голяма стабилност на Великобритания и в същото време ще даде възможност за един по-задълбочен диалог с европейските лидери.