Илхан Кючюк: Акцията на Росенец е жалък опит за печелене на дивиденти на една маргинална партия
юли 29, 2020
Илхан Кючюк: Северна Македония сформира проевропейско правителство
август 31, 2020

Илхан Кючюк за в. КОНА: Коалиционното споразумение между Заев и Ахмети отговаря на очакванията на европейските партньори

„Вярвам, че Република Северна Македония проведе честни и легитимни избори в една изключително тежка ситуация на глобална пандемия. Гражданите на страната упражниха политическото си право да решат кой ще води Северна Македония, през решаващите фази на сложните преговори за присъединяване към ЕС.“, това заяви в интервю за македонския вестник KOHA, евродепутатът Илхан Кючюк.

KOHA: Г-н Кючюк, какви са вашите очаквания от правителството на Заев-Ахмети?

Кючюк: Противно на много очаквания, съгласие за сформиране на новото правителство бе намерено в кратък период, а заявката, която направиха Заев и Ахмети при представянето на коалиционното споразумение се вписва в очакванията на европейските партньори. А именно, продължаване на реформите по пътя на страната към Европейския съюз. Прави силно впечатление и акцентът, който се поставя върху борбата с корупцията и организираната престъпност.

KOHA: Албанската опозиция в Македония предупреждава за бойкот на институциите. Как виждате това тяхно действие?

Кючюк: Вярвам, че Република Северна Македония проведе честни и легитимни избори в една изключително тежка ситуация на глобална пандемия. Гражданите на страната упражниха политическото си право да решат кой ще води Северна Македония през решаващите фази на сложните преговори за присъединяване към ЕС. От личен опит с България мога да ви каже, че в целия този процес опозицията може да играе много конструктивна и положителна роля, но не и чрез бойкотиране на демократичните институции.

KOHA: От друга страна, ВМРО-ДПМНЕ смятат, че правителството на ЗаевАхмети не е легитимно. Какво трябва да направи опозицията, за да предотврати пътя на Македония към ЕС?

Кючюк: Ясно е, че гражданите желаят да обвържат бъдещето на страната с Европейския съюз. Ние отчитаме този факт и сме готови да продължим да оказваме подкрепа на новоизбрания парламент и правителство, в това число да сме и в постоянен контакт с опозицията. Необходими са функциониращи институции, чиито действия да бъдат следени отблизо от една ангажирана опозиция, за да насочат страната към възстановяване след пандемията и да продължат с реформите, а не да подкопават нейното бъдеще.

KOHA: Предстои отварянето на нови глави с Европейския съюз! Има ли Северна Македония капацитета да изпълнява задълженията си?

Кючюк: Надявам се с началото на новия политически сезон, Съветът да приеме окончателния текст на рамката за преговори без забавяне, с цел свикване на първата междуправителствена конференция възможно най-скоро. Северна Македония извървя дълг път и заслужено достигна до тази. Смятам, че една от първите задачи на новото правителство е да подготви пътна карта за присъединяване, въз основа на широк политически консенсус в страната.

KOHA: Въпреки че Македония и България имат споразумение за добросъседство, те все още имат известни спорове между тях, исторически и културни. Може ли България да е пречка за евроатлантическия път на страната?

Кючюк: Историческите споразумения с България и Гърция са в центъра на европейското бъдеще на Северна Македония, те подчертават важността на добросъседските отношения в целия европейски континент. България и Северна Македония са две съседни, приятелски държави, които споделят общо минало и искат да споделят общо бъдеще в ЕС. България не веднъж се е застъпвала за членството Северна Македония в НАТО и ЕС.

KOHA: Какви са конкретните стъпки и на двете страни, които могат да спомогнат за преодоляване на спора между тях?

Кючюк: Надявам се, че след като изборите преминаха и новото правителство заработи, сформираната съвместна историческа комисия ще възстанови работата си и много скоро ще станем свидетели на конкретни резултати. Комисията трябва да разполага с не ангажиращ политически мандат, на база на който да излезе с научни заключения. Ролята на политиците ще дойде на по-късен етап. Диалогът е единственият начин за създаване на общо бъдеще, а не противопоставянето. Дължим това на следващите поколения.

KOHA: Каква е вашата оценка за реакцията на Македония  към зравната криза, причинена от Covid-19?

Кючюк: Смятам, че страната прави възможното предвид ситуацията, която е много динамична и се променя ежедневно. Всички държави, включително и тези със силно развити здравни системи и стабилни икономики се задъхват. ЕС мобилизира 3,3 милиарда евро за справяне с пандемията от коронавирус в Западните Балкани и занапред ще продължим да работим с нашите партньори за смекчаването на социално-икономическите последици COVID-19.

 

 

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски