Илхан Кючюк: ЕС трябва час по-скоро да се реформира
юни 24, 2016
Илхан Кючюк: Не бива да допускаме повторение на жестокостта на тоталитарните режими
август 23, 2016

Илхан Кючюк: Изправени сме пред уникалния шанс за обединение на остров Кипър

28 юни 2016 г., Брюксел – Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк бе домакин на събитие в Европейския парламент, посветено на разрешаването на кипърския конфликт и обединението на Острова. Участници във форума бяха заместник-председателят на Европейския парламент Ришард Чарнецки, Праксула Антониаду, бивш министър на енергетиката, търговията и туризма на Кипър, и Омер Гьокчекуш, специален съветник по икономическите въпроси на лидера на кипърските турци Мустафа Акинчи.

„За мен е изключителна чест да бъда домакин на това историческо събитие, което се провежда в сърцето на Европа. След повече от 40 години сме изправени пред уникалния шанс за обединение на Острова и лидерите на двете страни не трябва да пропускат тази възможност. Силно вярвам, че трайното и цялостно уреждане на диспута не само ще донесе стабилност на острова, ще осигури просперитет за бъдещите поколения, но и ще бъде стъпка напред към мира в целия Средиземноморски регион.“, заяви Илхан Кючюк в своето приветствено слово.

Според заместник-председателя на Европейския парламент Ришард Чарнецки Европейският съюз трябва да подкрепи мерки за изграждане на доверие между двете страни в диспута, които да бъдат ключ към постигане на споразумение. В своето изказване Праксула Антониаду заяви, че Кипър трябва да извлече поуки от историята на Европа: „Можем да се поучим от примера, който Източна и Западна Германия ни предоставиха – в частност, да не се боим от обединението. Първо трябва да намерим политическо решение за обединение и едва тогава икономическите и интеграционни пречки ще бъдат преодолени.“

„Икономистите рядко са на едно мнение, но в случая с Кипър мнозинството са единодушни, че намирането на решение ще бъде от изключителна полза за икономическия растеж на Острова. С помощта на ЕС федерален Кипър може да се превърне в център на просперитета в Средиземно море. Има много работа, която трябва да се свърши, но двете страни не трябва да се плашат от това.“, сподели пред гостите на форума Омер Гьокчекуш.

На събитието присъстваха още евродепутати, дипломати, служители на европейските институции и представители на гражданското общество.