Илхан Кючюк от Аушвиц: Никога повече не трябва да допускаме разрушителната сила на омразата в Европа
март 24, 2020
Илхан Кючюк: Решението за Северна Македония и Албания показа, че Европа може да взема решения в кризисни моменти
март 24, 2020

Илхан Кючюк към Зоран Заев: Присъединяването на Северна Македония към ЕС изисква политическа воля

„Присъединяването е политически въпрос, който изисква политическа воля – и от страна на държавите-членки, но и от страните-кандидатки, които трябва да намерят сили за консенсус и обединение в името на националната кауза – членство в ЕС”. Това заяви евродепутатът от ДПС/Обнови Европа Илхан Кючюк на регионална конференция „Обединени Балкани към Европа“, която се проведе в Скопие.

“Новата методология, която представи Европейската Комисия през изминалата седмица, цели именно това – да даде нов импулс на процеса, като го направи по-политически, а не административно-бюрократичен. Новата методология предвижда възнаграждаване на конкретно постигнати резултати, предвидимост и динамизъм, но и засилени двустранни отношения с повече присъствие – и на ЕС в региона – и на страните от Западните Балкани в дневния ред на ЕС, за да можем да постигнем взаимно разбиране – къде искаме да стигнем и какъв е пътят за това”, каза още Илхан Кючюк.

Събитието събра бившия министър-председател на Северна Македония Зоран Заев с политически лидери и евродепутати от либерални и социалистически партии, за да обсъдят опита и предизвикателствата пред страните, кандидатстващи за членство, ползите от евроинтеграцията на Западните Балкани и визията за път напред в обновения процес по разширяване.

„Ако Европейският съюз иска да играе глобално значима роля, а Европейската комисия да бъде „геополитическа Комисия“, както заяви г-жа фон дер Лайен, той трябва да покаже, че е предвидим партньор, на който може да се има доверие. Той трябва и да включи страните, кандидатстващи за членство в големите си предстоящи политики и дебати – за Европейски Зелен пакт, дигитална и транспортна свързаност, Конференцията за бъдещето на Европа, а страните от Западните Балкани – да са институционално подготвени за това. Същевременно, нерешените проблеми на ЕС не могат да бъдат прехвърляни върху държавите от Западните Балкани. Европейският Съюз трябва да се реформира не заради разширяването, Западните Балкани, или Брекзит, а заради самия себе си“, допълни българският евродепутат.

В събитието участие взеха още Горан Милевски, министър на местното самоуправление на Северна Македония, Таня Файон, словенски евродепутат, бивш докладчик за Сърбия в ЕП, Тонино Пицула, бивш хърватски министър на външните работи, в момента евродепутат, както и Гент Чакай, министър на външните работи на Албания.