Кючюк от Разград: Гордейте се с ДПС, ние сме ценен партньор в Европа
март 23, 2024
Кючюк от ЕП: Трагедията в Золинген заслужава повече гласност, виновниците – справедливи наказания!
април 11, 2024

Илхан Кючюк: Към момента първият и последен транш по ПВУ е през 2022г. Страната ни изостава пагубно!

„До този момент България се е възползвала много малко от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Последният транш е от декември месец 2022 година и е 2,7 млрд., през следващите две години не сме получавали пари –  към днешна дата това е първият и последен транш за страната ни.“ Това заяви пред студенти евродепутатът Илхан Кючюк, по време на публична лекция в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Евродепутатът бе поканен да изнесе пред студентите на университета лекция на тема „Quo Vadis, Europa?“.

Кючюк сподели, че са необходими важни решения, които да гарантират, че Съюзът може да работи като едно цяло. Той бе категоричен, че след предизвикателствата от последните години, ЕС е научил урока си, че политиката на консенсуса трябва да взима превес. По думите му бъдещите членове на ЕП трябва да настояват България да има гъвкавост, за да може средствата, които са били заделени първоначално по Плана за възстановяване и устойчивост да стигнат до страната ни.

От лекцията на Кючюк, студентите бяха провокирани да задават изключително много въпроси, свързани с Шенген, Еврозоната, сигурността и енегетиката.

„Необходими са повече усилия в посока приемането на България в Еврозоната, защото конвергентният доклад няма да бъде добър, поради пропуснакането на много възможности. Темите Еврозона и Шенген трябва да бъдат много високо в дневния ред на българския политически дебат след изборите.“, категоричен бе евродепутатът.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски