Илхан Кючюк изнесе лекция в Ташкентския университет
февруари 22, 2023
Илхан Кючюк пред студентите от ВТУ: ЕС не може да реши проблемите ни, ако ние като държава сме пасивни
февруари 27, 2023

Илхан Кючюк: Многообразието е богатство, наш дълг е да пазим целостта на езика и културата ни

Специален гост на събитието е Н. Пр. Айлин Секизкьок, посланик на Турция в България

„Историята, обичаите и културата са нашето богатство. Насърчавам съхраняването и опазването на традициите, защото многообразието е богатство. Пъстротата на света се крие в различията, на тяхната основа трябва да градим мостове и да обединяват обществото. Многообразието е повод за гордост на една страна.” каза Илхан Кючюк пред аудиторията на 7-та работна среща „Език, култура, религия, изкуство и НПО“.

Събитието се организира за седми пореден път с подкрепата на евродепутата, а специален гост на семинара е посланика на Турция в България Н. Пр. Айлин Секизкьок. Тазгодишното издание се провежда в Бургас и събра на едно място представители на неправителствения сектор, ръководители на фолклорни формации, поети, писатели, както и дейци на турската култура, които полагат усилия за съхраняването на елементите на турската идентичност – език, бит, традиции. Традиционно срещата събира творци от различни поколения, като по този начин се осъществява обмяна на добри практики и се насърчава приемствеността между тях.

Програмата на културния форум включва панелите „Съхраняване и разпространение на турското културно наследство на територията на Република България” и ,,Обучението по майчин език в България и страните от Западните Балкани‘‘.

С участниците в семинара Кючюк коментира развитието в областта на езика, културата, религията и изкуството, историческото наследство, културната идентичност, както и бъдещи перспективи за междукултурен обмен и сътрудничество.

По думите му културните дейци са сред най-важните личности, с чиято помощ се запазват и развиват идентичността, езикът, религията, културата и обичаите на една нация.

Сред гостите на събитието бяха още народни представители от ДПС от 48-то Народно събрание Севим Али, Ешереф Ешереф, областният съвет на ДПС, кметове и общински съветници.

Тази публикация е достъпна и на следните езици: Английски