Пресконференция на ДПС- Избори за ЕП 2014 г.
май 26, 2014
Илхан Кючюк влиза на инат в политиката
юни 2, 2014

Илхан Кючюк: Националните интереси са преди всички останали като приоритет за развитие на страната ни

Мнозина габровци не разбраха, че сте кандидат за евродепутат заради липсата на предизборна кампания в региона.

Това е абсолютно некоректно, ако искате да говорим открито. Кампания нямаха другите политически партии в региона, толкова видима, колкото ние. Второ- комуникационните канали на кампанията ни бяха едни от най-популярните и ненатрапващите си. Всъщност сега е моментът да благодаря на стотиците млади хора, мои приятели и съученици, които се довериха на кандидатурата ми.

Как бихте им се представили сега, какво бихте искали да знаят за Вас?

Дрънкането на празни думи не е в личния ми арсенал. Волята ми е да постигнем разбиране за малките региони, до които не достигат средства и развитието им изостава от това на останалата част от страната. Моето представяне е видно от училищната скамейка. Иначе, бих казал – принципност, политическа култура, етика и ангажираност. Тълкуването оставям на читателите. Междувременно тук съм сред моите приятели всекидневно, това дори е повече от предимство пред всички останали. Не се съмнявайте, че дори и като представител в Европейския парламент ще продължа да се виждам с хората от региона.

Защо ДПС постигна този добър резултат на изборите?

Предизборният ни лозунг „ДПС в Европа – Европа в България!“ си постави за цел радикална промяна в политиката на усвояването на европейските фондове. Така със средствата от Европа няма да се строят само магистрали и инфраструктура на големите градове. Тези средства да достигнат и в най-отдалечените малки населени места в България. Да се включат в системата и до най-малкия земеделски производител от планината се оказа справедливо искане. Хората повярваха в нас. Вижте социологическите разрези на гласоподавателите и ще ви стане ясно каква е причината за добрия резултат на изборите.

При този изборен резултат сега се поставят въпросите за оставка на правителството и за предсрочни избори. Как ще коментирате тази тема? Трябва ли правителството да подаде оставка и да се разпусне парламентът?

ДПС има ръководство, което решава тези въпроси като демократичен орган. Всичко, което е в интерес на българските граждани, е приоритет. Председателят на ДПС г-н Местан заяви също така, че управленската програма на правителството трябва да бъде актуализирана, а при определени обстоятелства Централният съвет на движението ще се събере, за да определи отношението си към кабинета. Мисля, че това обяснява всичко и нямам какво повече да добавя.

Голяма част от избирателите не гласуваха. Един от мотивите е, че евродепутатите работят само за себе си. Как бихте ги опровергали? Как ще работите за интересите на българите и хората от региона като евродепутат?

Вярно е, че една голяма част от обществото ни не отиде да гласува и това не е проблем на демократичната ни система, а при всичко лична отговорност. Когато се гласува със съзнанието за промяна, само тогава се случват нещата. Не съм забелязал досега евродепутатите да работят само за себе си. Това е поредното негативно впечатление, насадено у българина. Не бих искал да се превръщам в адвокат на институцията Европейски парламент. Но е повече от очевидна необходимостта от разясняване дори след седем години членство, колко е важно да имаме отговорни представители в Брюксел.

Ще си сътрудничите ли с колегата си Томислав Дончев?

Пример за сътрудничество не е работата само с Томислав Дончев. България не е единствено на Дончев и Кючюк. Не бива да забравяме, че избраните европейски депутати представляват страната ни – независимо от принадлежността си към различни политически семейства. Ето защо националните интереси са преди всички останали като приоритет за развитие на страната ни. Всички ние сме длъжни да не забравяме, че гражданите на България са отговорност не за ден-два, а за цели пет години в личната програма на европейския депутат.

Публикувано във в-к „100 вести“, Габрово | 29.05.2014