Изпълнение и наследство от Европейската година за развитие (разискване)
декември 2, 2015
Положението в Унгария: последващи действия във връзка с резолюцията на Европейския парламент от 10 юни 2015 г. (B8-1349/2015, B8-1351/2015, B8-1351/2015, B8-1358/2015, B8-1359/2015, B8-1360/2015, B8-1361/2015)
декември 16, 2015

Илхан Кючюк: Наш дълг като либерали е да защитаваме правата на всеки един човек

В Международния ден за правата на човека евродепутатът на ДПС и вицепрезидент на партия АЛДЕ Илхан Кючюк събра либерали от цял свят на форум в Европейския парламент. Събитието бе организирано с подкрепата на Либералния интернационал и фондация „Фридрих Науман“, като него участие взеха представители от Азия, Северна Америка, Европа и Африка.

„Днес, когато отбелязваме Международния ден за правата на човека, повече от половин век след подписването на всеобщата декларация, милиони хора по света живеят в страх и страдание. Въпреки цивилизационния растеж, продължаваме да сме свидетели на нестихващи конфликти и на незачитане на човешката същност, на грубо погазване на достойнството и живота. Свободата на мисълта, съвестта и религията е не само изречение от нормативен акт. То е в основата на ценностната система на либералите, която е устояла на превратностите и политическите трусове през годините. Наш дълг е да защитаваме правата  на всеки един човек, защото ние сме тези, които можем да предложим формулата за устойчиво мултикултурно съжителство“, заяви Кючюк в своята реч.

Участници във форума бяха единодушни, че се нуждаем от нов импулс на международната сцена и различен отговор на насилието и погазването на човешките права. Нееднократно се подчерта ролята на регионалните участници, отвъд рамката на традиционната помощ на атлантическите партньори, като ключов инструмент за справяне с глобалните предизвикателства. Сред участниците бяха Ханс ван Баален (президент на партия АЛДЕ), лорд Джон Алардайс (почетен президент на Либералния интернационал), Маркус Льонинг (вицепрезидент на партия АЛДЕ и Либералния интернационал) и други.